3 évnél régebbi cikk

Idén a koronavírus miatt elmarad az influenzajárvány?
·Egészséginfluenza·Utolsó frissítés: undefined
Idén a koronavírus miatt elmarad az influenzajárvány?
·Egészséginfluenza·Utolsó frissítés: undefined

Az előző évekhez képest jóval kevesebben fordulnak influenzás tünetekkel háziorvoshoz, amelynek oka többek között a maszkhasználat és a távolságtartás lehet.

Ősszel még attól tartottak az egészségügyi szakemberek, hogyha beköszönt az influenzaszezon, még nagyobb nyomást jelenthet a koronavírus-járvány miatt egyébként is leterhelt egészségügyi rendszernek. Az influenzának azonban január elejéig szinte nyoma sem volt Magyarországon.

Alig van influenzás

A Nemzeti Népegészségügyi Központ utolsó, január 13-i jelentése szerint az azt megelőző héten mindössze 4100 fő, míg tavaly január 6. és 12-e közötti héten 9500 fő fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz.

Az influenzavírus tehát már jelen van az országban, de jóval kevesebb megbetegedést regisztrálnak, mint tavaly ilyenkor.

A jelenség nem egyedülálló. Az USA-ban például az idei influenzaszezon jóval gyengébb, mint tavaly vagy tavalyelőtt.

Maszk, oltás és a vírusok közötti kölcsönhatás

Elizabeth Lee, a Johns Hopkins Közegészségügyi Iskolájának fertőző betegségekre specializálódott epidemiológusa szerint a COVID-19 visszaszorítása érdekében hozott óvintézkedések, mint például az otthonmaradás, a maszkok viselése, a gyakori kézmosás és a társadalmi érintkezés korlátozása, szintén segítenek abban, hogy ne terjedjen az influenza.

A kutató ezen kívül megemlítette, hogy vannak olyan kutatások, amelyek az egyes vírusok kompromisszumkötését vizsgálják. Például a légúti syncytialis vírus (RSV) és az influenza kölcsönhatásba lépnek egymással.

Ha az ember megfertőződik az egyikkel, akkor lehetséges, hogy immunválasz miatt a másik fertőzés nem hatalmasodhat el rajta. 

Harmadrészt nem szabad elfelejtkezni, hogy világszinten 2020-ban 188 millió adag influenzavakcinát osztottak ki december közepéig, ami közel 20 millió adaggal több, mint a 2019-es adat.

Hasonló véleményen van Farkas Zoltán háziorvos is.

"A korábbi évekkel összehasonlítva szerencsére határozottan kevesebb az influenzás tünetekkel hozzánk forduló páciens. Azt gondolom, hogy köze lehet ehhez a maszkhasználatnak és a távolságtartásnak is, de lehet, hogy maga az influenzavírus viselkedése is megváltozott ebben az évben, kevesebb az ilyen panasszal hozzánk forduló beteg - emelte ki a háziorvos, majd hozzátette, az influenza elleni védőoltásokat beadták azoknak, akik igényelték.

Influenza vagy covid?

A tapasztalatok azt mutatják, január végén, február elején már nem szerencsés beadni az influenza elleni vakcinákat, mert a védettség kialakulásához 10-12 napra van szükség. Így megvan a veszélye, hogy ráoltanak egy influenzás páciensre, amely önmagában nem veszélyes, de kellemetlen mellékhatásokat okozhat. Az influenza tünetei hasonlóak a koronavírushoz.

„Ami jelentős különbséget jelent a két betegség kapcsán, hogy a magas láz és a végtagfájdalmak nem annyira jellemzők a koronavírusra, ott szinte azonnal légzési és szaglási problémákat jelez a páciens. Általános levertség mindkét betegségnél van. Telefonon vagy vizsgálattal nagyon nehéz elkülöníteni a két kórképet egymástól, inkább az nagyon fontos számunkra, hogy be volt-e oltva a páciens influenza ellen, mert akkor az egy támpont arra vonatkozóan, hogy a koronavírus irányába kérdezgetjük ki a beteget.”
Farkas Zoltán elmondta, abban az esetben, ha a betegnek nem légúti tünete van, akkor időpontot egyeztetve azt a háziorvosi rendelőt felkeresheti, ahova tartozik, de légúti tünetekkel, lázzal, koronavírusos jellemzőkkel az eljárás alapján továbbra sem fogadhatják a pácienseket.
Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek