1 évnél régebbi cikk

Berobbanhat az influenzajárvány
·Egészséginfluenza·Utolsó frissítés: undefined
Berobbanhat az influenzajárvány
·Egészséginfluenza·Utolsó frissítés: undefined

Hétfőn kinyitnak az iskolák, ezért várhatóan néhány hét alatt újra fellángolhat majd az influenzavírus. A szakemberek mindenkinek javasolják a vakcina beadatását, hiszen amint a nagyobb közösségek ismét összejönnek, hétről hétre nőni fog az influenzaszerű megbetegedések száma megyénkben is.

Az ünnepek alatt országszerte 134 ezren fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 12 900 embernél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. A legnagyobb arányban a 15-34 év közöttiek az érintettek, a fiatalabb gyerekek közül pedig az 5 évesnél kisebbek a legveszélyeztetettebbek.

A legtöbb megbetegedést Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Nógrád megyéből jelentették – Fejérben egyelőre kevesebb megbetegedést regisztráltak, igaz itt is egyre többen fordulnak orvoshoz lázzal és légúti tünetekkel – mondja a háziorvos.

"Szeretnék is egy tévhitet eloszlatni, sokan azt hiszik, azt mondják nekem, hogy az oltás legyengíti az immunrendszer, ezért nem kérnek, hadd dolgozzon csak az immunrendszerünk. Ez egyáltalán nem így van. Az oltás előkészíti, munkára serkenti a szervezetet, felkészíti az immunrendszert arra, hogy az érkező influenzavírust nagyon hamar, nagyon gyorsan, szinte tünetek nélkül vagy enyhe tünetekkel legyőzzük" - mondta el Mosolygó Éva háziorvos.

Ha az influenza bekerül egy közösségbe, ott terjedni is fog - erre figyelmeztet a Népegészségügyi Szolgálat is. Ezért nagyon fontos, hogy a kockázati csoportba tartozók körében minél magasabb legyen az átoltottság. A védőoltás felvételére még most sincs késő.

"Egyrészt nem vagyunk későn. Vannak már influenzás esetek, de azok egyelőre szórványosak, a nagy járvány, ami gyorsan terjed még nem indult el. Másrészt, ha valaki fertőzött már influenzavírussal, és arra oltunk rá, az semmi bajt nem okoz, tehát a válasz egyértelműen az, hogy nincs késő az oltást felvenni" - hangsúlyozta Mosolygó Éva.

Az oltás már csak azért is ajánlott, mert a vírusnak kifejezetten kedvez az enyhe tél. Így még azoknak is érdemes az oltást felvenni, akik nem tartoznak a kockázati csoportba, és nem jogosultak a térítésmentes oltásra.

Borítókép: Pixabay
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek