3 évnél régebbi cikk

Rendkívüli támogatásra pályázhatnak a munkahelyeket megőrző fehérvári vendéglátós vállalkozások
·Hírekvendéglátás·Utolsó frissítés: undefined
Rendkívüli támogatásra pályázhatnak a munkahelyeket megőrző fehérvári vendéglátós vállalkozások
·Hírekvendéglátás·Utolsó frissítés: undefined

Harminc millió forintot helyezett el Székesfehérvár önkormányzata egy pályázati alapban. Ebből azokat a fehérvári vendéglátós vállalkozásokat támogatják, melyek a munkahelyek megőrzésére törekednek. Emellett más, a vendéglátóipari szektort támogató intézkedéseket is bejelentett csütörtök délután Székesfehérvár polgármestere.

Több reményteli hírt is bejelentett ma délután Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

Holnap, január 29-én a fehérvári szociális intézményekben is megkezdődik az oltás, összesen 393 fő kapja meg a vakcinát. AKossuth Zsuzsanna Szociális Intézményben 227-en, 86 dolgozó és 141 ellátott kap oltás, a Kríziskezelő Központban 136 fő, 42 dolgozó és 94 ellátott beoltására kerül sor.

Ez a hír azt is jelenti, hogy közeledünk ahhoz az időponthoz, ahol látjuk a fényt az alagút végén. - fogalmazottt a polgármester. - Azonban a járványhelyzetnek komoly társadalmi és gazdasági következményei vannak, következő hónapok sokaknak ebből a szempontból is kihívást tartogatnak. Különösen nehéz helyzetben vannak a vendéglátóiparban és a szállodaiparban dolgozók, nekik van most szükségük segítségre. A korlátozások ma bejelentett hosszabbításával jó pár hétig még biztosan nem nyithatnak ki azok a helyek, melyeknek köszönhetően az elmúlt években azt mondhattuk, hogy ez a város tele van élettel.”

Cser-Palkovics András elmondta, a segítséghez összefogásra van szükség, úgy a maguk a vállalkozások, mint a munkavállalók, az állam és természetesen az önkormányzat részéről is. Ennek érdekében ma délután a polgármester aláírta azt a határozatot, mely több pontban foglalja össze azokat az intézkedéseket, melyekkel az önkormányzat segíti ezeket a vállalkozásokat. Ezek pedig az alábbiak:

  • Az önkormányzat elengedi minden önkormányzati tulajdonú ingatlan esetében, ahol vendéglátóegység működik a teljes bérleti díjat 2020. november 1-jéig től visszamenőleg, a korlátozások teljes időtartamára.
  • Bízva a tavaszi, nyár eleji nyitásban, a teljes 2021-es évre elengedik a teljes teraszdíjat.
  • Az önkormányzat induló összegként 30 millió forintot helyezett el egy úgynevezett továbbfoglalkoztatást segítő pályázati alapban, azoknak a vendéglátós vállalkozásoknak a megsegítésére, akik a járványidőszakban is a munkavállalóik megtartására törekedtek. Ide pályázhatnak vissza nem térítendő támogatásért az érintett éttermek, cukrászdák, kávézók. A pályázati feltételeket és az elbírálás szempontjait hamarosan közzéteszik. Az önkormányzat bízik abban, hogy az alapba hamarosan további források érkeznek. Cser-Palkovics András úgy véli, szükség van a vállalkozások egymás közötti szolidaritására is, hiszen vannak olyan vállalkozások, melyek kevésbé érezték meg az elmúlt időszakot. A Kereskedelmi és iparkamarát is arra kérik, hogy segítsen az akciót népszerűsítésében.
  • Egyszeri juttatásért folyamodhatnak azok a vendéglátásban dolgozó munkavállalók, akik a járványidőszakban legalább harminc napot érintően munkanélküliek voltak. Ennek az egyszeri önkkormányzati juttatásnak az összege 100 ezer forint.

"Közösen tudjuk segíteni ezeket a vállalkozásokat, ha az oltásra regisztrálunk, és azzal közelebb hozzuk lehetséges nyitás időpontját." - zárta gondolatait a polgármester.

Borítókép: Horváth Reni
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek