3 évnél régebbi cikk

Miért dobál szét valaki 40-50 használt pelenkát a nadapi réten?
·ZöldNadap·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Tarsoly Péter
Miért dobál szét valaki 40-50 használt pelenkát a nadapi réten?
·ZöldNadap·Utolsó frissítés: undefined

Használt pelenkákat szórt szét valaki a nadapi réten, valószínűsíthetően tudatos tett volt: talán a vadászoknak akart üzenni a "pelenkás rém".

A nadapi rét mintha vonzaná a természethez nem értőket az utóbbi időben: ahogy korábban írtuk, az autóval kirándulók teljesen tönkretették és kitaposták, ezúttal pedig 40-50 darab használt pelenka került a rét közepére.

Tarsoly Péter barlangkutató, túravezető - aki korábban felhívta a figyelmet a nadapi réten okozott kár jelentőségére - azt mondja, itt nem arról van szó, hogy valaki eldobott egy papírzsebkendőt vagy egy csokoládés papírt, hanem tudatos károkozó tevékenységről.

Feltételezem, hogy aki összegyűjt 50 darab használt pelenkát, majd szatyorban, hátizsákban kicipeli egy turistaút mellé, és jól látható helyre felszórja a bokrokra és fákra, az nem feltétlenül teljesen épelméjű.

A környékbeliek jól ismerik egyébként a tevékenységét; pelenkás rémnek nevezik. Vajon valamilyen határozott céllal tesz valaki ilyet?

"Megfogalmazódott ez bennünk, és az első ami eszünkbe jutott, hogy esetleg a vadászokat igyekszik ezzel lehetetlen helyzetbe hozni. Egy erőteljesen emberszagú dologról van szó (ami elriasztja a vadakat), nagy mennyiségben a Magos-hegyen található magaslesekhez bevezető utak mellett. Mindenesetre a vadászokkal is felvettük a kapcsolatot, hogy együtt próbáljuk megtalálni az elkövetőt. Egy kicsit azt érzem egyébként, hogy szélmalomharc a dolog: ha ezt most összeszedjük, hamarosan újra pótlódni fog" - fogalmaz Tarsoly Péter, utalva arra, hogy valaki ezt tudatosan csinálja.

Nem csak a vadászoknak kellemetlen a helyzet: gondoljunk csak bele, hogy aki erre a területre érkezik kirándulni, ezzel a látvánnyal szembesül először. "Nem hiszem, hogy ez öregbíteni fogja a Velencei-hegység szépségeinek a hírét. Mindenesetre van már tervünk arra, hogyan találjuk meg az elkövetőt" - emelte ki Tarsoly PéterA megoldást egyébként mindenki keresi, hiszen mindez a helyieket és az önkormányzatot is zavarja.

A témával legközelebb március 4-én 17 óra után foglalkozunk a Vörösmarty Rádió "Bar(l)angoló" című műsorában, Tarsoly Péterrel.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek