3 évnél régebbi cikk

Figyelmeztetés: ha ilyen lyukat látsz, ne dugd bele az ujjad!
Figyelmeztetés: ha ilyen lyukat látsz, ne dugd bele az ujjad!

Székesfehérváron és környékén is találhatunk ekkora lyukakat a földben, lakójának csípése nagyon fájdalmas, de szerencsére nem veszélyes.

"Ha a réten találsz egy ilyen lyukat, abba ne dugd bele az ujjad!" - figyelmeztet a Velencei-hegység túra Facebook-oldala. A lyukban ugyanis szép nagy pók lakik: a Szongáriai cselőpók, aki a téli álom után éhesen-mérgesen ébred ebben az időszakban. 

Bár a kép a jókora lyukról Nadapon készült, a kimondottan fájdalmas csípésű, de védett pók (természetvédelmi értéke 5000 forint) Székesfehérvár több terültén is fellelhető. 2020 nyarán például tenyérnyi nagyságú szongáriai cselőpókot, vagy hétköznapi nevén orosz tarantulát videóztak le a Túrózsáki Szabadidőparkban.

Magyarország legnagyobb testű pókja alapvetően barátságos természetű, jobb napjain akár kézbe is vehetjük nyugodtan - mondta el akkor Vásárhelyi Tamás biológus. Ám jobb nem próbálkozni ezzel a mutatvánnyal, mert komoly fájdalmat tud okozni: marása nagyobb, méregmennyisége több, mint a legtöbb póknak, bár méreganyaga nem veszélyes, emberre nem igen hat.

A Velencei-hegység túra oldala ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy egyre több rovar ébred, hamarosan kijönnek majd vadászni, és sok közülük védett, kezdjünk el velük megbarátkozni!

Borítókép: Facebook/Velencei-hegység túra
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek