3 évnél régebbi cikk

A pókfóbiások ne most menjenek a Túrózsáki Szabadidőcentrumba!
·Hírekpók·Utolsó frissítés: undefined
A pókfóbiások ne most menjenek a Túrózsáki Szabadidőcentrumba!
·Hírekpók·Utolsó frissítés: undefined

Tenyérnyi nagyságú szongáriai cselőpókot, vagy hétköznapi nevén orosz tarantulát videóztak le a napokban a Túrózsáki Szabadidőparkban.

„A szongáriai cselőpók a farkaspókok egyik faja, amelyik nem sző olyan hálót mint a keresztespókok vagy a vitorláspókok - mondta Vásárhelyi Tamás biológus. 

A szongáriai cselőpókok mindig a talajon mozognak. A földbe lyukat fúrnak, amit kibélelnek. Itt töltik az idejük nagy részét, csak vadászni jönnek elő.

A közösségi oldalon megosztott videón is látszik, hogy a túrózsáki parkban lévő pók a földön az ürege bejáratából figyel.

 

 „Ez egy nagyon békés fajta. Egyáltalán nem támad, akár kézbe is lehet fogni.” - fejtette ki a biológus.

A szongáriai cselőpók a legnagyobb testű pók Magyarországon.

„A marása nagyobb, a méregmennyisége több, mint a legtöbb póknak. A méreganyaga nem igazán veszélyes. Emberre nem igen hat.”

A szongáriai cselőpók általában szürke vagy barna színű, bár van narancsosbarna változata is. Csáprágója világos vagy sötétbarna, alsó és felső része fekete.

 

A szongáriai cselőpók - sok más farkaspókhoz hasonlóan - a nőstény az ivadékait elég sokáig gondozza. Magával cipeli a petecsomókat. A kikelt kicsi pókok az idejük nagy részét a anyaállat hátán töltik.

„Ahol a mama lehorgonyoz, egy vékony, biztonsági fonalat maguk mögött húzva, az ivadékok szétszélednek. Ha valami veszélyt éreznek, akkor a fonal mentén visszamásznak az anyjukra.”

Borítókép: szekesfehervar.hu/Bácskai Gergely
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek