3 évnél régebbi cikk

Egészségtelen a levegő minősége Székesfehérváron
·Híreklégszennyezettség·Utolsó frissítés: undefined
Egészségtelen a levegő minősége Székesfehérváron
·Híreklégszennyezettség·Utolsó frissítés: undefined

A magas szálló por koncentráció miatt egészségtelen a székesfehérvári levegő - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ adataiból.

Magas a PM2,5, azaz a kisméretű szálló por értéke a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai alapján február 25-én Székesfehérváron. A 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű finom porszemcsék (PM2,5)  különösen veszélyesek, mert elérnek a tüdőbe is, és csak nehezen ürülnek ki. Szilárd tüzelés során valamint a benzin- és dízelmotorok tökéletlen égésekor keletkeznek.

Ingerlik a szem kötőhártyáját, illetve a légutak nyálkahártyáját. A szálló por különböző légzőszervi megbetegedéseket okoz, mint például az asztma és a tüdőrák. Hosszabb távon pedig megterheli a szív- és érrendszer működését.

Nemcsak a szálló por, hanem a nitrogénoxidok is magas koncentrációban vannak jelen a fehérvári levegőben.

A legszennyezes.hu február 26-i adatai alapján a fehérvári levegőben 111%-os a nitrogénoxidok szintje, amely az egészségre káros. A nitrogén-oxidok hő hatására jönnek létre. A légkör 78%-a nagyon stabil nitrogéngázból áll, ami azonban például az erdőtüzek vagy villámlás során természetes módon nitrogén-oxidokká alakul. Ugyanez a folyamat játszódik le emberi hatásra is, például az autókban az üzemanyag elégetésekor, a hőerőművekben vagy éppen a háztartási méretű kályhákban, kazánokban.

A nitrogén-oxidok leginkább légzőszervi megbetegedéseket okoznak, de a szem kötőhártyájának gyulladását, a vérerek kitágulását is eredményezhetik. Magas koncentrációban a tüdő szöveteit is károsíthatják.

Mit tegyünk, ha szennyezett a levegő?

Csak annyit tartózkodjunk a szabadban, amennyit muszáj! Lehetőleg a déli órákban szellőztessünk, mert akkor még szmogos időben is alacsonyabb a légszennyezés. Ha lehetőségünk van rá, vegyünk légtisztító készüléket, ami nemcsak a szálló port, hanem a többi légszennyező anyagot is kiszűri a levegőből!

Borítókép: Papp Brigitta
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek