3 évnél régebbi cikk

Védekezz propolisszal a légzőszervi megbetegedések ellen (is)!
·Életmódtermészet·Utolsó frissítés: undefined
Védekezz propolisszal a légzőszervi megbetegedések ellen (is)!
·Életmódtermészet·Utolsó frissítés: undefined

A propolisz a természet és a méhek kincse: nemcsak rendkívül hatékony antibiotikumnak számít és erősíti az immunrendszert, de számos további, az emberi testre gyakorolt jótékony hatását is kimutatták már.

A propolisz ragacsos, gyantaszerű, barnás színű, édeskés illatú anyag, amit a méhek állítanak elő azért, hogy megvédjék a kaptárat a baktériumok és a kórokozók ellen. Az alapanyagot a fák rügyein és a fiatal ágakon lévő gyanta adja. A legfőbb forrás a fekete nyár rügypikkelyein lévő bevonat, de a tölgyfáról, a napraforgóról, az égerfáról és a fenyőről is gyűjtenek a méhek enyvszerű bevonatot.

A gyantát a méhek emésztőfolyadékkal keverik össze – így jön létre a propolisz. E folyadékban olyan enzimek találhatók, melyek ki tudják oldani a növényi gyantából a gyógyhatású anyagokat.  A  propolisz több, mint 130 hatóanyagot tartalmaz: fő hatóanyagai a fiavonok és a flavonoidok, szerves savak és illóolajok, de vannak benne ásványi anyagok és nyomelemek is (kalcium, vas, réz, nikkel, cink, szilícium, kobalt, titán, vadium.)

A dolgozók nemcsak a nektárgyűjtő főszezonban, hanem azon túl is gyűjtik a gyantát (és állítják elő a propoliszt), amikor az utódokat táplálják. Általában dél körül indulnak útnak a gyantáért, mivel az a nap legmelegebb időszaka, s ilyenkor a legfolyékonyabb ez az anyag. A méhek a propolisszal tömik be a kaptár réseit, hogy hermetikusan lezárják, mivel a kaptárban magas a páratartalom, a hőmérséklet 35 fok körüli, s ez ideális környezetet jelent a kórokozóknak a szaporodásra, és a kaptár megfertőzésére.

A propolisz a kaptár fertőtlenítésére is szolgál: a belső falakra felkenik, s az új lépeket is így kezelik (sterilizálják). Ha a kaptárba téved egy rovar, akkor ezzel az anyaggal vonják be, hogy bomlás során ne fertőzze meg a kaptárat.

A méhészek – ebből adódóan – úgy tudnak propoliszt gyűjteni, hogy egy lyukacsos lemezt, úgynevezett propoliszrácsot tesznek a kaptárba, s ezt fedik be a méhek propolisszal.

 

A propolisz antibiotikus hatását már régóta vizsgálják, és már az ’50-es években bebizonyosodott hatékonysága a baktériumok, gombák és vírusok ellen. A legintenzívebben talán egy dán kutató, Kari Lund Augaard foglalkozott e témával, aki több,mint 16.000 emberen végzett kutatást.

Megállapította, hogy a propolisz segítséget nyújthat számos mikroorganizmussal kapcsolatos problémánál, sőt, nagyon hatékony antibiotikumnak számít és erősíti az immunrendszert. Nem okoz mellékhatást (nagyon ritkán lépnek csak fel allergiás tünetek használatakor), s nem alakul ki vele szemben rezisztencia. Aktiválja az emberi hormon- és immunrendszer központi szervét, a csecsemőmirigyet. Akár a kétszeresére is növelheti a sejtek anyagcseréjét és a sejtosztódás sebességét! (Gyulladáscsökkentő hatása ezzel magyarázható.)

A kísérletek során kiderült, hogy kúraszerű alkalmazása javítja a testi és lelki jólétet. Segít a bőr és a nyálkahártya gennyes megbetegedésekor, s számos anyagcserezavar esetén is hatékonynak bizonyult. A propolisz légzőszervi betegségekre gyakorolt hatása szintén nem ismeretlen a tudósok és valószínűleg e cikk olvasói előtt sem.

Magyarország Mézkirálynőjétől, Páprádi Anna Bíborkától megtudtuk, hogy számtalan kutatás foglalkozott e témával, melyek közül kiemelkedik Marcucci, Asavova, Shkenderov-Ivanov, Tichonov, Crisan és kutatócsoportjaik munkája. Ők mind bebizonyították, hogy a propolisz hatékonyan alkalmazható a belső fül krónikus és akut gyulladására, a felső légút krónikus és akut gyulladására, a gége, mandulák gyulladására, valamint a tüdőtuberkolózisra és az asztmára.

Az egyik vizsgálat során például 260 olyan beteget kezeltek az orvosok, akik hörghurutban szenvedtek. 24 napon át figyelték őket és a különböző módszerekre adott fizikai változásokat testükben. Az eseteket rögzítő tanulmány összefoglalójából kiderül, hogy a propolisz etanolos kivonata fiziológiás sóoldatban oldva, inhalációval a többi módszernél intenzívebben hozott javulást az érintett pácienseknél.

Ezen tovább lépve: Crisan és munkatársai arról számoltak be, hogy a propolisz kivonata csökkenti a vírus jelenlétét a szervezetben felső légúti gyulladással küzdő betegek esetében.

Egy összegző tanulmány ajánlásában pedig azt olvashatjuk, hogy felnőttek esetén naponta 3-5 alkalommal szükséges propolisz inhaláció, ha felső légúti megbetegedést szeretnénk gyógyítani, s mellette naponta 10-15 csepp 20 %-os propolisz cseppet is kell fogyasztani szájon át. Érdemes a propoliszt 1:3 arányban mézzel bevenni. Az említett mennyiséget súlyos légúti fertőzés/influenza estén emelni kell 40 csepp/200 ml meleg víz napi kétszeri inhalációjára. Tüdőtuberkolózisnál naponta háromszor 30 csepp bevétele az ajánlott mennyiség. Gyerekeknél az adagot felezni kell.

„A propolisz hatása a benne lévő fenolos vegyületeknek köszönhető, úgymint: galangin, krizin, p-kumarinsav, kaempferol és kvercetin. Ezek képesek csökkenteni és blokkolni a vírusok bejutását a gazdatestekbe” – magyarázta Páprádi Anna Bíborka, aki egész kicsi kora óta közeli kapcsolatban áll a mézzel, méhpempővel, propolisszal, hiszen méhészcsaládba született.

Hozzátette, hogy Brazíliában jelenleg is folyik egy olyan kutatás, mely során Covid-19 vírussal fertőzött betegeknek naponta 400, illetve 800 mg brazil zöld propoliszkivonatot adnak szájon át. A tudósok a projekt végén azt az elméletüket szeretnék bebizonyítani, hogy a propolisz csökkenti az oxigénterápia szükségességének idejét. Mivel a vizsgálat még nem zárult le, így az eredményeket is később fogják publikálni.

A propoliszt egyébként többnyire tinktúra formájában szokták fogyasztani. Ez egy sötét színű, mézes-alkoholos illatú folyadék. Bevehetjük töményen, cseppenthetjük kockacukorra vagy mézre, hígíthatjuk vízzel vagy teával. Belsőleg történő alkalmazásakor hatásos húgyúti fertőzések, influenza, gyomorfekély, légúti fertőzések esetén. Külsőleg való kezelést leginkább nehezen gyógyuló sebek, horzsolások, herpesz, afta, égési sérülések esetén szoktak javasolni

A propolisznak allergiaellenes hatása is van. Ennek oka minden bizonnyal az, hogy a méhgyantában jelentős mennyiségben található meg a pollen és a propolisz hatóanyagának kombinációja. Ha valaki allergiás egy adott pollenre, akkor a panaszok várható megjelenése előtt ajánlott virágport szednie – óvatosan adagolva -, s így megnő az esélye annak, hogy a szervezete hozzászokik az allergénekhez a bélben, és amikor a pollen a légutakon keresztül jut be a testébe, nem fog olyan erőteljesen reagálni.

S, ha már virágpor, akkor előre vetítem, hogy legközelebb erről fogok írni…. 

A cikkhez felhasznált források – alátámasztva a leírtakat:

Schnitzler P. és mtsai (2010): Antiviral Activity and Mode of Action of Propolis Extracts and Selected Compounds. https://doi.org/10.1002/ptr.2868

Shimizu T. és mtsai (2008): Anti-Influenza Virus Activity of Propolis in Vitro and its Efficacy against Influenza Infection in Mice. DOI: 10.1177/095632020801900102

Lima G. W. és mtsai (2020): Bee products as a source of promising therapeutic and chemoprophylaxis strategies against COVID‐19 (SARS‐CoV‐2). DOI: 10.1002/ptr.6872 

Hashem H. E. és mtsai (2020): IN Silico Approach of Some Selected Honey Constituents as SARS-CoV-2 Main Protease (COVID-19) Inhibitors. DOI: 10.14744/ejmo.2020.36102

Bogdanov S. és mtsai (2016): Propolis: biological properties and medical applications. https://www.researchgate.net/publication/304012147_Propolis_biological_properties_and_medical_applications (2020.12.08.)

Anjum I. S., Ullah A. és mtsai (2019): Composition and functional properties of propolis (bee glue): A review. DOI: 10.1016/j.sjbs.2018.08.013

https://healthywithhoney.com/supplements-for-covid-19-try-honey-pollen-propolis-and-royal-jelly/

Méhészújság: Méhészeti termékek és a koronavírus. 8. évf, 1. szám 32-33. oldal

Borítókép: hu.wikipedia.org
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek