3 évnél régebbi cikk

AstraZeneca: Németország, Franciaország és Olaszország is felfüggesztette a vakcina használatát
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Balázs Attila
AstraZeneca: Németország, Franciaország és Olaszország is felfüggesztette a vakcina használatát

Egyre több európai országban függesztik fel elővigyázatosságból a brit-svéd gyártó koronavírus elleni vakcináját. Az AstraZeneca szerint ugyanakkor semmiféle tudományos adat nem utal arra, hogy a cég oltóanyaga növelné a vérrögképződés kockázatát.

Több másik európai állammal párhuzamosan hétfőn Franciaország is bejelentette az AstraZeneca koronavírus-védőoltás használatának felfüggesztését, miután mellékhatások gyanúja merült fel több helyen a vakcinával kapcsolatban, írja az MTI. A nap folyamán korábban Németország és Olaszország is bejelentette az oltóanyag használatának felfüggesztését.

Emmanuel Macron elnök arról számolt be, hogy legkorábban kedd délutánig érvényes az intézkedés, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ugyanis akkor dönt arról, hogy kell-e módosítani az új ismeretek révén a brit-svéd gyógyszergyártó társaság termékének forgalmazási engedélyét. A francia államfő nem említett konkrét okokat a felfüggesztéssel kapcsolatosan, pusztán elővigyázatosságot emlegetett, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan ismét használhatják az oltóanyagot.

Az AstraZeneca gyógyszergyár tegnapi közleménye szerint semmiféle tudományos adat nem utal arra, hogy a cég által az új típusú koronavírus ellen kidolgozott oltóanyag növelné a vérrögképződés kockázatát. A cég közölte: a márciusi 8-ig hozzá beérkezett adatok alapján az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban 15 mélyvénás trombózis és 22 tüdőembóliás eset fordult elő azok körében, akiket az AstraZeneca/Oxford-vakcinával oltottak be. Ez sokkal kevesebb annál, mint ahány ilyen eset egy ekkora létszámú lakossági csoportban természetes okokból bekövetkezhet, és hasonló ahhoz az esetszámhoz, amelyet más engedélyezett vakcinák alkalmazása nyomán jelentettek - áll az AstraZeneca vasárnap esti tájékoztatásában.

Vasárnap Írország is bejelentette, hogy nem alkalmazza az AstraZeneca vállalat oltóanyagát, amíg új információk nem érkeznek az esetleges súlyos mellékhatásáról. A múlt héten Norvégiában, Bulgáriában, Dániában és Izlandon is felfüggesztették a vakcina alkalmazását.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek