3 évnél régebbi cikk

AstraZeneca: a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség közzétette állásfoglalását
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Balázs Attila
AstraZeneca: a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség közzétette állásfoglalását

Müller Cecília országos tisztifőorvos a keddi operatív törzs tájékoztatón többek között a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalását is ismertette az AstraZeneca oltások felfüggesztésével kapcsolatosan.

Nem találtak még ok-okozati összefüggést az AstraZeneca beadása és a vérrögképződés között - emelte ki Müller Cecília országos tisztifőorvos a keddi operatív törzs tájékoztatón, ahol a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalását is ismertette.

Elhangzott: a vakcinával már 17 millió embert oltottak be, közülük lett 15 trombózisos és 22 tüdőembóliás eset. Oltás nélküli időszakkal összehasonlítva ez nem jelent magasabb számokat, illetve sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a koronavírus-fertőzésbe hal bele valaki, mint hogy bármilyen baja legyen valakinek a vakcinától.

Sok országban függesztették fel az oltás beadását, és vizsgálják még a kérdést, ugyanakkor a vérrögképződés és embólia kockázatát eddig nem tudták ok-okozati összefüggésbe hozni az AstraZeneca védőoltás beadásával.

Müller Cecília azt is elmondta, hogy maga a betegség is vérrögképződéssel jár, a kisebb erek belső falát támadja.

Kiemelte, több szakmai grémium fog még állást foglalni az ügyben, de az operatív törzs egyelőre a két szervezet fenti közléseit veszi alapul és továbbra is olt az AstraZeneca vakcinájával.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek