3 évnél régebbi cikk

Egy indiai és egy újabb kínai koronavírus elleni vakcinát engedélyeztek Magyarországon
Fehérvár Médiacentrum fotója
Wikipedia
Egy indiai és egy újabb kínai koronavírus elleni vakcinát engedélyeztek Magyarországon

Két újabb koronavírus elleni vakcina behozatalát engedélyezte az OGYÉI. Az indiai Covishield és a kínai Convidecia egyaránt vektorvakcinák.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezte az indiai Covishield és a kínai Convidecia koronavírus elleni védőoltások használatát, jelentette be az operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos.

A kínai CanSinoBIO oltása egykomponensű, vagyis ebben az esetben nincs szükség második oltásra. A Convidecia névre keresztelt vakcina 14 nappal az oltás után 68,83 százalékos védettséget nyújt a vírus ellen, a súlyos tünetek kialakulását pedig 95,47 százalékban akadályozza meg, írja a Reuters.

A Covishield a brit-svéd AstraZeneca Indiában gyártott oltóanyaga, ami tulajdonképpen megegyezik a hazánkban már korábban engedélyezett vakcinával. A gyógyszergyár szerint havi 50 millió adagot gyártanak a vakcinából. 

A két új vakcina az orosz Szputnyik V-hez, a kínai Sinopharmhoz és az AstraZeneca oltásához hasonlóan vektorvakcina, vagyis az elölt vírus örökítő anyagának egy kis darabkáját tartalmazzák.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek