2 évnél régebbi cikk

Orbán: húsvét után meglesz a 2,5 millió beoltott, aztán jöhet a lépcsőzetes újranyitás
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Orbán: húsvét után meglesz a 2,5 millió beoltott, aztán jöhet a lépcsőzetes újranyitás
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

A korlátozó intézkedések csak lassítják a járványt, megállítani nem tudják, így egyetlen megoldás van, az oltás - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az M1-nek adott exkluzív interjújában.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán az M1-nek adott exkluzív interjút, amely során elmondta, nyitni lépcsőzetesen lehet most, ezért inkább az újraindítás szót használjuk.

Kedden az operatív törzs ismertette, hogy átlépte a 2 milliót a beoltottak szám, ám már korábban bejelentették, ha már legalább 2,5 millió ember megkapta a koronavírus elleni vakcina első adagját akkor, megkezdődhet a lazítás.

Ezt a 2,5 milliót erkölcsi törvény jelölte ki, mert nem szabad addig újraindítani az országot, amíg a leginkább veszélyeztetett 65 év fölöttiek nem kaptak oltást - tette hozzá a miniszterelnök.

Úgy számolunk, hogy a regisztrált idősek beoltása akkor fejeződik be, amikor 2,5 millió embert beoltottunk.

A kormányfő mindenkit arra kért, tartsa be a szabályokat: a maszkviselést, a távolságtartást.

"Tömeges a fertőzés, és ezt már bizony a zárások és a korlátozások csak lassítani tudják, megállítani már nem" - folytatta a miniszterelnök, majd hozzátette: tavasszal elég volt korlátozásokat bevezetni, és azzal meg lehetett állítani a fertőzést, de ez nem olyan vírus. Itt most csak lassítani tudunk, ha korlátozunk.

"Egyetlen orvosság van, egyetlen módon tudjuk megállítani, nem egyszerűen csak lassítani, hanem megállítani vagy megölni ezt a vírust, ez pedig az oltás, ezért most minden erőnket az oltásra kell összpontosítani."

Orbán Viktor azt mondta: az országot nemcsak gazdaságilag kell majd újraindítani, hanem közösségileg is. A kultúra, a művészet, a lelki emberek, papok kiemelt szerepet játszanak majd ebben.

Arra a kérdésre, hogy nem kellene-e keményebb intézkedéseket hozni, azt válaszolta: egyszerre kell védekezni, oltani és segíteni abban, hogy az emberek tervezni tudják az újraindítást.

"Az orvosokon, ápolókon, kórházigazgatókon nem fog múlni egyetlen élet sem, mert szívvel-lélekkel végzik a munkájukat, keményen dolgoznak. Mivel veszélyhelyzetet hirdettünk ki, át lehet szervezni a kórházi ellátást, és úgy látom, nagy, emberfeletti erőfeszítések árán, de lesz elég ember" - közölte a kormányfő, majd kiemelte:

Az ágyak fele a kórházakban szabad és kétszer annyi lélegeztetőgép van, mint amennyire eddig szükség volt. 

Az iskolák újranyitásával kapcsolatban türelmet kért a tanároktól, előreveszik őket a sorrendben, de az iskolákat újra kell nyitni, mert a gyerekekre és a szülők érdekeire is tekintettel kell lenni.

"Április 4-ig 2 356 000, április közepéig 4 121 000 oltás érkezik Magyarországra, május végére-június elejére lehet 7 millió első oltásra elegendő vakcina Magyarországon" - tájékoztatott Orbán Viktor, majd hangsúlyozta: ahogy javulnak a fertőzöttségi adatok és nő az oltottak száma, úgy érnek össze az adatok arról, hogy mit kell csinálni az újranyitáskor.

"Egy győzelem kapujában, állunk: lesz még két-három nehéz hetünk, de utána egyre több energiát fordítunk az ország újraindítására. A nyarunk szép, napos és vidám lesz. Teszünk még két-három lépést, és utána visszakapjuk a régi életünket. Nem lesz pont olyan, mint volt, de visszatérünk ahhoz az optimista élethez, amit a járvány megszakított" - zárta a miniszterelnök.

Borítókép: M1
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek