2 évnél régebbi cikk

Mit tegyünk, ha sérült madarat találunk?
·Zöldsegítség·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Vadmadárkórház - Székesfehérvár, Sukoró
Mit tegyünk, ha sérült madarat találunk?
·Zöldsegítség·Utolsó frissítés: undefined

Mit tegyünk, ha sérült, repülésre képtelen madarat vagy fészekből kiesett fiókát találunk? Ebben a kérdésben a Vadmadárkórház nyújt segítséget.

A tavasz beköszöntével a természet is feléledt: a zöldellő növényzetet rovarok, bogarak, emlősök és madarak új családjai népesítik be. A gyönyörű és egyre sokasodó élővilág azonban mind-mind több veszélynek is ki van téve. A Vadmadárkórház éppen ezért Facebook-posztban nyújt segítséget mindazok számára, akik sérült, röpképtelen madarakat vagy fészekből kiesett fiókákat találnak.

Az első lépés minden esetben a madár befogása, amelynek kellő óvatossággal kell történnie, ezt követi az állat biztonságba helyezése, majd a mentőhelyre szállítása a következőképpen:

„A madár befogása kellő óvatossággal történjen, hogy a madárnak ne okozzunk sérülést, de ő se nekünk. Célszerű egy rongydarabot dobni a madárra, és azzal megfogni. A ragadozó madarakat, ha van kéznél, érdemes kesztyűben megfogni. A ragadozók tűéles karmaira, míg a hosszúnyakú madaraknál (gémfélék) a csőrükre kell vigyázni.

Miután biztonsággal elfogtuk a sérült állatot, tegyük őt zárható papírdobozba, és a megfelelő szellőzés biztosítása érdekében vágjunk kisebb nyílást a doboz tetejére. Bánjunk a madárral nyugodtan és csendesen. A dobozt biztonságosan zárjuk le, nehogy az autóban utazás közben kiszabaduljon a madár. A beteg, sérült madarat mielőbb gyógykezelni kell. A madárfiókák nem sokáig bírják a szomjazást, koplalást, ezért mihamarabb szállítsuk el a befogadóhelyre.” – írja a Vadmadárkórház, akik a sérült, beteg vadmadarakat a Sukorón, az Ivókút utca 14. szám alatt található Madármentő inkubátorban fogadják minden nap 8-20 óra között.

A madármentő inkubátor egyszerűen használható, hiszen az önkéntes madármentőknek csak fel kell nyitniuk a gép tetejét, majd a papírdobozával együtt behelyezni a megtalált madárkát.

Ezután ki kell tölteni az Átvételi elismervényt, és be kell kapcsolni az inkubátor hőmérsékletszabályzóját a jobb oldalon található kapcsolóval, amikor az villogni kezd, akkor a szerkezet már működésbe is lépett, és az állat biztonságban van. Az inkubátor automatikusan üzenetet küld A Dokinak, vagyis dr. Berkényi Tamásnak és az önkénteseknek. Így ők már tudják, hogy madár érkezett, akit el kell látniuk.
(forrás:ÖKK)

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek