3 évnél régebbi cikk

Miért van annyi tűzeset? Fejér megyében idén 93 lakástűzhöz riasztották már a tűzoltókat
·Hírektűz·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szabó-Bisztricz Anett
Miért van annyi tűzeset? Fejér megyében idén 93 lakástűzhöz riasztották már a tűzoltókat
·Hírektűz·Utolsó frissítés: undefined

Alig több mint három hónap telt el az évből, de lakástüzek tekintetében máris markáns statisztikai adatokat produkáltunk országosan, így Fejér megyében is. Országosan például 24 ezer négyzetméternyi terület égett le, ami olyan mintha 270 panellakás teljesen kiégett volna.

Az első negyedévben összesen 2250 lakástűz volt Magyarországon, ami azt jelenti, hogy átlagosan 41 percenként kigyulladt egy otthon, melyek közül több tragikus kimenetelű volt. Fejér megyében idén 93 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat.

"Nem is a tűz, illetve a tűz keltette hőhatás a legveszélyesebb, hanem az egy négyzetméteren pusztító tűz okozta füst. Ez az ami ellen a legjobban védekeznünk kell, mégpedig ezt nem tudjuk másképpen megoldani, mintha minden lakásban elhelyezünk egy utólag is beszerelhető, pár ezer forintért megvásárolható, füstérzékelő készüléket" - mondta el Szabó-Bisztricz Anett a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A sok lakástűz oka, hogy az év első három hónapjában a hűvös idő és a járvány miatt sokkal többet tartózkodtak folyamatosan otthon. Többet fűtöttek, főztek, világítottak, és egy magára hagyott gyertya, vagy cigaretta gyakori tűzkeletkezési ok. De nemcsak bent, kint is elővigyázatosnak kell lenni, hiszen a tavasz beköszöntével elkezdődtek a kerti és mezőgazdasági munkák is. Az év első három hónapjában összesen 130 szabadtéri tűzhöz riasztották már a tűzoltókat Fejérben.

"Hogyha tüzet gyújtunk az ágnyesedékek alatt, azt nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Úgy válasszuk meg a tűzgyújtás helyét, hogy ne legyen a közelben a lakóház, farakás vagy melléképület, és ne a tető alatt gyújtsuk meg a tüzet. Fontos figyelni az időjárást is, mert csak szélcsendes időben van lehetőség tüzet gyújtani, hiszen ha feltámad a szél, akkor nagyon gyakran továbbterjednek a lángok, és a tapasztalat is azt mutatja, hogy a legtöbb szabadtéri tüzet ez okozza" - emelte ki Szabó-Bisztricz Anett szóvivő.

A katasztrófavédelem szóvivője hangsúlyozta, hogy csak azokon a településeken lehet belterületen és a külterületi zártkerti ingatlanokban kerti égetést végezni, ahol ezt az önkormányzat szabályozta és a rendeletében engedélyezi. Erre is csak a kihirdetett veszélyhelyzet végéig van lehetőség. Székesfehérváron tiltott a kerti, növényi hulladék égetése

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek