2 évnél régebbi cikk

Jöhet egy pohár sör 3300 forintért?
·Gasztrosör·Utolsó frissítés: undefined
Jöhet egy pohár sör 3300 forintért?
·Gasztrosör·Utolsó frissítés: undefined

Elkészült a világ nagy sörtérképe, amiből kiderült, hogy Katar fővárosában átlagosan egy pohár sör több, mint 11 dollárba, azaz körülbelül 3400 forintba kerül.

A felmérésben a legnagyobb márkákat vizsgálták, valamint a szupermarketek és a szállodák bárjainak árát vették alapul. Ez alapján számolták ki az átlagárakat is – olvasható az expensivity.com-on. ( A kézműves sörök teljesen másik kategóriába tartoznak ízben és árban is.)

A nagy sörtékép szerint Katarban kell legjobban a zsebünkbe nyúlni, ha szeretnénk legurítani egy pohár sört. Átlagosan 11,25 dollárt, azaz körülbelül 3300 forintot kell fizetni egy pohárért, ami nem meglepő, mert száz százalékos adót kell az alkoholos italok után fizetni. Katart szorosan követi Jordánia, Kína, Franciaország, Svájc, Japán, Nagy-Britannia, Olaszország, Dánia és Szingapúr.

A térkép szerint a legkevesebbet Dél-Afrikában kell fizetni, ahol átlagosan 500 forintot kell fizetni egy pohárért.

Magyarország árak szempontjából a középmezőny alsó részében helyezkedik el. Itthon állítólag 2,86 dollárt, azaz 860 forintot kérnek átlagosan egy pohár sörért. Feltehetően a söröket a szállodákban, amíg nyitva voltak, elég borsos áron mérhették, mert a KSH statisztikája szerint a 0,4-0,5-ös minőségi sör a boltokban átlagosan 260 forintba került.

Hogy pontosabban lássuk helyzetet, megkérdeztünk külföldön élő fehérváriakat, náluk mennyit kell fizetni egy pohár vagy egy korsó sörért.

Berlinben szórakozóhelyen egy 0,33-as sör körülbelül 3,5 – 4,5 euró, vagyis 1200-1500 forint körül mozog. Ha az ember szupermarketben dob bele egy-kettőt az esti meccshez, akkor márkától függetlenül elég sokat spórol. A fél literes sörök ára nagyjából 0,6 és 1,2 euró(kb. 210-440 forint) közötti.

A fentiek tekintetében érdekes, hogy a németek világ viszonylatban elég tetemes összeget, évente átlagosan 5,7 millió forintnak megfelelő eurót költenek évente sörre. Igaz, azonban, hogy az országnak évszázados sörfőző-és sörivó kultúrája is van.

Ha már itt tartunk, nem szabad megfeledkeznünk a csehekről sem, akik világviszonylatban a legtöbb sört isszák. Évente átlagosan 465 sört gurítanak le. (Mi, magyarok csak 245-öt)

Ausztriában Feldkirchben egy pohár csak 2,5 euróba, azaz körülbelül 1000 forintba kerül. Svájcban, Bázelban hasonló az elv, mint Berlinben. Nagyjából négyszer annyiba kerül egy korsó sör bárban, mintha a boltban megvennénk és otthon felpattintanánk.

Nagy-Britanniában a német nyelvterületekhez hasonló áron vehetünk sört. Wokingban például egy pohár csapolt Heineken átszámolva 1300, míg boltban 350 forintba kerül. Leicesterben is körülbelül négyszer drágább pubban vagy étteremben sörözni, mint otthon. Törökországban, Isztambulban fél liter helyi sörért boltban közel 600 forintot kérnek, míg étteremben nagyjából kétszer annyit.

Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek