2 évnél régebbi cikk

Mennyi sört iszik egy átlagos magyar?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/amiera06
Mennyi sört iszik egy átlagos magyar?

A június közepén érkező kánikula biztosan megemelte a habzó nedű eladási számait. Jelenleg az átlagos hazai sörfogyasztók közül a férfiak 5,7 korsóval, a hölgyek 2,2 korsóval engednek le a torkukon hetente.

A hazai söripar egyértelműen a belföldi eladásokra támaszkodik, mutat rá a KSH összesítése: a vállalkozások éves árbevételének 94–96%-a belföldi eladásokból származott, miközben ez az arány az élelmiszeriparban jellemzően 59–69% között mozgott. A sör az alkoholtartalmú italok közül egyértelműen a legnépszerűbb (főleg ilyenkor, nyáron, a mostanihoz hasonló meleg idő esetén).

Ami a rendszeres sörivókkal kapcsolatban megállapítható, az elmúlt években nem változott a habzó nedű népszerűsége. 2014-től szinte állandósult a fogyasztott mennyiség, legalábbis a férfiaknál: a sört rendszeresen fogyasztó urak hetente átlagosan 5,7 korsóval (28,7 deciliter) isznak meg. A hölgyeknél azonban visszaesés tapasztalható, míg 2014-ben átlagosan 3,2 korsó (15,8 dl) fogyott egy héten, addig mostanra ez a mennyiség 2,2 korsóra (10,4 dl) csökkent heti viszonylatban.

Ezekkel a fogyasztási számokkal továbbra is a sör a legnépszerűbb alkoholos ital hazánkban. A második helyen álló bor heti fogyasztási mennyisége az uraknál 13,8 dl, míg a hölgyeknél 5,8 dl. A röviditalok tekintetében a férfiaknál 2,1 dl, a hölgyeknél 1,5 dl a heti átlagos fogyasztás.

A hazai régiók közül a Dél-Alföldön fogy a legtöbb sör, a Közép-Dunántúl a fogyasztási lista hátsó részében kap helyet

pixabay.com/Alexas_Fotos

A KSH elkészítette az átlagos sörfogyasztó leírását is. Az átlagos sörfogyasztó férfi 46,7 éves, középfokú végzettséggel rendelkezik és hetente átlagosan 2,8 liter sört iszik. Ugyanezen paraméterek alapján a hölgyek között az átlagos sörfogyasztó 48,4 éves, szintén középfokú végzettséggel és hetente 1,1 liter sört fogyaszt el.

A sörfogyasztás legnépszerűbb napja, egyáltalán nem meglepetésre a szombat, míg a legkevesebb nedű a keddi napokon csúszik le a torkokon. Régiónként lebontva a legtöbb sör a Dél-Alföldön fogy, mely kevéssel, de megelőzi az Észak-Alföld és a Nyugat-Dunántúl fogyasztását. Szűkebb környezetünk, a Közép-Dunántúl nem tekinthető erős sörfogyasztónak, a hazai régiók között a mezőny hátsó részében foglal helyet.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek