Fair28 °C
2021. június 18. péntek Levente
Menü

Online konferencián vitatták meg az otthonápolás legújabb európai trendjeit

Online konferencián vitatták meg az otthonápolás legújabb európai trendjeit
Innováció és közös értékalkotás jegyében tartottak konferenciát (Fotó: KDRIÜ)

A Hocare2.0 Interreg projekt II. Regionális online konferenciájára 2021. május 5-én került sor.

Az eseményt az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökséggel (KDRIÜ) együttműködve azzal a céllal szervezte meg, hogy a résztvevő szakembereket megismertesse a nyílt innováció és a közös értékalkotás (co-creation) módszertanának alkalmazása terén szerzett európai trendekkel, legfrissebb hazai és nemzetközi gyakorlatokkal.

Továbbá gyakorlati példákon keresztül mutassa be a projektben közreműködő 6 ország jó gyakorlatait és tapasztalatait arról, miként segítheti a közös értékalkotás módszertana az innovatív termékek és szolgáltatások fejlesztését az otthonápolás, otthongondozás területén. Európa népessége elöregszik, ezért egyre nagyobb a hiány az időseket gondozó szakdolgozókból. Ezért szükség van az egészségügyi és szociális ellátás folyamatainak digitalizálására.

Az eseményen Dr. Kulin Sándor ügyvezető is bemutatta az E-Med4All Europe Kft. által kifejlesztett innovatív egészség felügyeleti eszközöket (Fotó: KDRIÜ)
Az eseményen Dr. Kulin Sándor ügyvezető is bemutatta az E-Med4All Europe Kft. által kifejlesztett innovatív egészség felügyeleti eszközöket (Fotó: KDRIÜ)

A konferencia első angol nyelvű részében a jó gyakorlatok bemutatása zajlott előadások, workshop formájában. Bemutatásra került a Globodemic Technologies magyar KKV által kifejlesztett eszköz, amely a csonttörések gyógyulását segíti, illetve a törések rehabilitációs idejét csökkenti.

„A csontritkulás a 75 év fölötti korosztály egyharmadát érinti, így ők jobban kitettek a csonttöréssel járó baleseteknek. Az eszköz lehetővé teszi, hogy a gyógyulási folyamatot, úgy a csonttörést elszenvedett beteg, mind az őt ápoló segítő is figyelemmel kövesse.” - mondta Bende Csaba, a Hocare2.0 projekt vezető partnerének, a KDRIÜ projektmenedzsere.

Egy másik alkalmazást, amely a szüleiket vagy nagyszüleiket gondozó segítők számára készült, Jan Schneider, Prága 4. kerületi Önkormányzat Szociális Intézetének vezetője ismertette. Sokan informális segítőként gondozzák idős szüleiket vagy más családtagjukat, ami miatt kiesnek a munkából.

A szolgáltatás számukra nyújt segítséget, hogy visszatérhessenek a munkaerő piacra, ha már mentesülnek gondozási kötelezettségeik alól. Az új szolgáltatás variálja a formális és informális gondozási/ellátási formákat és ezek váltakozásával biztosítja, hogy a családtagjaikat ápoló segítők kapcsolatban maradjanak a munka világával, illetve visszakerüljenek a munkaerő piacra.

A konferencia második, magyar nyelvű részét a nyílt innováció és a közös értékalkotás irányzatainak szentelték, elsősorban olyan hazai jó gyakorlatok megosztásával, amelyek a KKV-k számára nyújtanak ösztönzést a végfelhasználók bevonásával fejlesztett innovatív termékek és szolgáltatások fejlesztéséhez.

Az Európai Unióban számos olyan kezdeményezés létezik, amelyekkel az otthonápolási/gondozási termékek vagy szolgáltatások fejlesztését és telepítését támogatják. (pl. European Network of Living Labs, Living & Care Labs, D-Care Labs). Ezek a hálózatok a közös értékalkotás módszertanával megvalósuló, felhasználó központú innovációkat ösztönzik, ahol a közös értékalkotással történő termék- és szolgáltatásfejlesztés teljes folyamata, a kezdetektől a befejezésig, az érdekeltek és a végfelhasználók bevonásával történik.

A konferenciát moderált panel beszélgetés zárta. A panelban közreműködő meghívottak: Bódi Zsuzsanna, szenior stratégiai tanácsadó (ENOLL); Kis Márton, egészségügyi innovációs szakértő, Semmelweis Egyetem (EMK); Csizmadia István, szakmai vezető (OKFŐ); dr. Gyergyák Ferenc, főtitkár (TÖOSZ) egyetértettek abban, hogy az egészség ipar egy olyan szektor, ahol a négyes helix (végfelhasználók, üzleti, kutatási, és közszolgáltató) szereplők együttműködésének és a nyílt innovációnak kulcs szerepet kell kapniuk a szakmapolitikai ajánlások kidolgozásakor, amikor az uniós és hazai források, új támogatási konstrukciók (pályázati felhívások és/vagy kiemelt projektek) tervezésére, módosítására, vagy megnyitására kerül sor, hogy ezáltal ösztönözzék és elősegítsék az otthonápolási innovatív termékek és szolgáltatások létrehozását és elterjedését.

A panel szakértői hangsúlyozták, hogy a jövőbeni cél az otthonápolási/gondozási szolgáltatásokhoz történő hozzáférés javítása, minőségük fejlesztése és költséghatékonyságuk fokozása, amihez elkerülhetetlen a szociális és egészségügyi ellátások folyamatainak és protokolljainak, valamint a megvalósításukhoz szükséges technológiai innovációk együttes újragondolása.

További információk a projektről:
https://www.interreg-central.eu/Content.Node/HoCare2.0.html
http://www.kdriu.hu/hocare-2-0/
https://okfo.gov.hu/

This project is co-funded by the European Union under the Interreg Central Europe Programme.
A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.
Online konferencián vitatták meg az otthonápolás legújabb európai trendjeit
Online konferencián vitatták meg az otthonápolás legújabb európai trendjeit
Online konferencián vitatták meg az otthonápolás legújabb európai trendjeit

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár