2 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Eb-nyitómeccs óriáskivetítőn, Alba Regia Szimfonikus Zenekar-koncert, Metzker Viktória és Szörnyella
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvári programok a hétvégére: Eb-nyitómeccs óriáskivetítőn, Alba Regia Szimfonikus Zenekar-koncert, Metzker Viktória és Szörnyella
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined

Bár a hétvégén ismét 30 fok közeli hőmérséklet vár ránk, a kinti programok mellett ezúttal számos beltéri események közül is válogathattok: többek között elcsíphetitek az Eb nyitómeccsét a MOL Aréna Sóstó mellett felállított kivetítőn, kikapcsolódhattok a Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertjén a Vörösmarty Színházban, netalántán bulizhattok a Vesztegzár születésnapi csapatásán vagy Metzker Viktória slágereire.

Sport: Eb-meccsnézés óriáskivetítőn
Mikor?: Június 11-től
Hol?: MOL Aréna Sóstó

A június 11-én, pénteken kezdődő labdarúgó-Európa-bajnokságra EB-terasszal készül Fehérvár: hatalmas kivetítőn, jó társaságban követhetjük majd az eseményeket a MOL Aréna Sóstó melletti harminc négyzetméteres teraszon.

Minden meccsnapon 16 órától várják a szurkolókat, akik a nappal is kiválóan látható LED-falon nézhetik az összecsapásokat. A magyar nemzeti tizenegy meccsei előtt meglepetésprogramokkal is készülnek a szervezők, illetve a teraszon végig nyitva lesz az Aréna pub.

Mivel a rendezvény szabad téren lesz, a sörpadokat pedig egymástól megfelelő távolságban helyezik el a szervezők, az EB-terasz látogatásához nem szükséges védettségi igazolvány. 

 

Zene: Italia bella - könnyed nyáresti zenés csokor 
Mikor?: Június 11., péntek 19:00
Hol?: Vörösmarty Színház

Székesfehérváron június 11-én, pénteken 19 órakor rendez először koncertet az Alba Regia Szimfonikus Zenekar: az Italia bella című könnyed nyáresti zenés csokor helyszíne a Vörösmarty Színház – és mint az est címe is jelzi, olasz szerzők művei csendülnek fel Dobszay Péter, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vezető karmestere, művészeti vezetője vezényletével, Decsi András tenor közreműködésével.

Az est Gioachino Rossini A sevillai borbély című operájának nyitányával indul, amely önálló zenekari számként talán még a legnépszerűbb Rossini-operánál is ismertebb. Ezt egy másik közkedvelt mű követi, Nemorino áriája Gaetano Donizetti Szerelmi bájital című operájának II. felvonásából – a rendkívül érzékeny dallamív egy olasz zenés csokor kihagyhatatlan darabja. A következő szerző Giacomo Puccini, akinek Crisantemi című művét vonószenekari átiratban hallhatja a közönség. Verditől a Traviata egyik népszerű dala, Alfredo áriája csendül fel az opera II. felvonásából; a koncertet Felix Mendelssohn-Bartholdy: IV. (A-dúr, Olasz) szimfóniája zárja – ez esetben nem a szerző, hanem a téma olasz.

A zenekar az elmúlt időszakban az embereket ért sok-sok nehézség enyhítéseként a koncertre 50%-os kedvezménnyel kínálja a jegyeket a zeneszerető közönség számára, hogy minél többen élvezhessék együtt újra az élő zene semmihez sem fogható varázsát. Jegyek már válthatók az Alba Regia Szimfonikus Zenekar oldalán és a zenekar jegypénztárában, a Vörösmarty Színházban.

Buli: Summer Start - Metzker Viktória
Mikor?: Június 11., péntek 22:00
Hol? Fezen Klub

Pénteken a Fezen Klubban is tetőfokára hág az őrület, amely során Metzker Viktória is bemutatja legújabb mixeit. A fiatal zenész Magyarország egyik legtehetségesebb DJ-je, a legnagyobb fesztiválok hazai hangulatfelelőse, a férfi szívek meghódítója, a zeneszerető fülek elcsábítója, aki bejárta már az egész világot, és a kisujjából rázza ki a legjobb trackeket és a legbrutálisabb dropokat. Hajrá, hajrá!

 

Kiállítás: Fehérvár retro - Kabáczy Szilárd perspektívájából
Mikor?: Június 12-től
Hol? Szent István Király Múzeum Országzászló téri épülete

Kabáczy Szilárd fotográfus, a székesfehérvári közösségi élet meghatározó személyisége volt, 74 éves korában, 2004. május 9-én hunyt el. Évtizedeken keresztül volt a Fejér Megyei Hírlap fotóriportere, nyugdíjba vonulását követően számos tárlaton mutatta be munkáit. Tagja volt a Magyar Fotóművészek Társaságának, számos székesfehérvári témát feldolgozó albumot adott ki 2002-ben. 

A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében június 12-től látogatható a Fehérvár retro - Kabáczy Szilárd perspektívájából című kiállítás. A képek egyfajta helytörténeti fotókiállítást tárnak a nézőközönség elé, a város 1960-as és 70-es évekbeli arculatát, hangulatát ábrázolják. A kiállítás kiegészül néhány, a város életére jellemző műtárggyal is.

Koncert: Áron András 'Apey' 
Mikor?: Június 12., szombat 20:00
Hol?: Nyolcas Műhely

Áron András ‘Apey’ neve kevesek számára cseng ismeretlenül (LAZARVS, Apey & the Pea, Trillion, ex-Neck Sprain, ex-Grand Mexican Warlock), így a hétvégén egy igazán közkedvelt művész szolgáltatja a talpalávalót a Nyolcas Műhelyben.

Apey első önálló albuma 2010-ben jelent meg Feathers, Black Flowers címmel, amely a gyermekkorát tükrözi. Az album megjelenése óta Áron András csak 2016 májusában mutatta be új lemezét, a Foxest, de 2017-ben ismét új koronggal, a Strangerrel jelentkezett, amely az eddigi legsikeresebb lemeze lett.

2019 februárjában kiemelkedő dalszerzői teljesítményeiért, sokoldalú hangzásvilágáért díjazta az Artisjus az év junior dalszerzőjeként. 2020 őszén jelent meg negyedik nagylemeze, a Book of Changes. Szóval van mit megmutatnia...

 

Buli: Vesztegzár 20. Szülinapi Móka
Mikor?: Június 12., szombat 21:00
Hol? Paraba

"Vesztegzár. Tömény történelem. Valami kultikussá vált kaszapuccai, hordónpultontácolós találkahely. Sokan léteztek, buliztak, másnaposodtak abban az évtizedben miattunk, sokan pedig nem is léteznének, ha nem lett volna miattunk..." - ennél jobb ajánlót el sem tudnék képzelni Székesfehérvár egyik legikonikusabb szórakozóhelyének 20. születésnapi banzájára, amely garantáltan a legőrültebb emlékeket és élményeket csalogatja elő.

Mozi: Szörnyella
Mikor?: Június 10-től
Hol? Cinema City Alba

Amikor meghallottam a 101 Kiskutya újabb változata helyett egy Szörnyella mozi készül, azon nyomban elkezdtem szörnyülködni (haha), hogy ezt most mégis minek kellett. Majd amikor bejelentették, hogy a címszereplő bőrébe Emma Stone bújik, elkezdtem megbarátkozni az alkotással, amely a színes-szagos és habos-babos előzeteseknek hála odáig fajult, hogy konkrétan alig vártam a premiert. Remélem ezúttal nem csalódás lesz a vége egy Disney-féle élőszereplős produkciónak...

A Szörnyella amúgy a galád nő felemelkedésének (???) történetét meséli el: Az 1970-es évek Londonjában járunk, amikor is Estella, a fiatal csavargó eszét és kreativitását hasznosítva igyekszik nevet szerezni magának ruhaterveivel. Egy napon Estella divathoz való érzéke felkelti von Hellman bárónő (Emma Thompson) divatlegenda figyelmét, újdonsült munkakapcsolatuk azonban olyan események láncolatát indítja el, amelyek felfedik Estella igazi énjét: így lesz belőle a divatos és bosszúszomjas Szörnyella.

Borítókép: Bácskai Gergely
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek