2 évnél régebbi cikk

Heteken belül a Zámolyi-víztározóból pótolják a Velencei-tó vizét
·HírekVelencei-tó·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
turizmus.szekesfehervar.hu
Heteken belül a Zámolyi-víztározóból pótolják a Velencei-tó vizét
·HírekVelencei-tó·Utolsó frissítés: undefined

Néhány héten belül a Zámolyi-víztározóból pótolják a kritikus szintre csökkent Velencei-tó vizét - mondta Dérer István, a MOHOSZ főigazgatója az Érd FM Bundáskenyér című műsorában.

Velencei-tavi halpusztulás

A rádióműsorban a nyári Velencei-tavi halpusztulásról is szó esett.

„110 mázsánál tart az a leadott mennyiség, ami június második felében, illetve augusztusban esedékes pusztulásokból lett begyűjtve” - tette hozzá Dérer István a műsorban, amit a pecaverzum.hu is szemlézett. A két hónap között is voltak szórványos, jelzés értékű halpusztulások.

Kapcsolódó
Már a madarak is pusztulnak a Velencei-tónál

Több elpusztult madár tetemét emelték ki horgászok a Velencei-tóból a hétvégén. Egyelőre még senki nem tudja pontosan, hogy mi történik a tó élővilágával.

A főigazgató elmondta, hogy eddig több millió forintot költöttek ártalmatlanításra és az elpusztult halak elszállítására. Az anyagi veszteség azonban még nagyobb, hiszen a horgászturizmusból származó bevételek jelentősen megcsappantak, illetve a MOHOSZ agárdi nyaralója is kihasználatlan volt.

Kapcsolódó
Levegőztető berendezés segíti a Velencei-tó vízének oxigéndúsítását

Jelenleg Velencénél állították fel a levegőztető berendezést, mert itt volt a legnagyobb mértékű a halpusztulás.

A beszélgetésben elhangzott, hogy éves szinten a most elpusztult mennyiség (110 mázsa) négyszeresét szokták a Velencei-tóba telepíteni.

A Velencei-tó vízpótlása

Külön kitértek a műsorban a tó vízének pótlására, hiszen a vízszint már a kritikus szintre süllyedt. A Pátkai-víztározót – amely állami tulajdonú, de a MOHOSZ a haszonbérlője – alhasznonbérlet formájában horgásztatási célra a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége rendelkezésére bocsátották, a Zámolyi-víztározóban pedig extenzív halnevelés folyik.

Kapcsolódó
A Velencei-tó megmentése: vízügyi tervre vár a kormány

Már folyamatban van annak a tervnek az előkészítése, amelynek keretében a kormány a Velencei-tavat megmentené - olvasható Orbán Balázsnak, a Miniszterelnökség államtitkárának levelében, amelyben Vadai Ágnes (DK) képviselő kérdéseire válaszolt

A főigazgató is megerősítette azt a korábbi információt, hogy a vízpótlás heteken belül megkezdődhet. A Zámolyi-víztározót lehalásszák, és annak vizét a kritikusan alacsony vízállású (74 centiméter) Velencei-tóba engedik.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek