2 évnél régebbi cikk

A használt mobiltelefonokat 7 székesfehérvári könyvtárban gyűjtik
Fehérvár Médiacentrum fotója
PB
A használt mobiltelefonokat 7 székesfehérvári könyvtárban gyűjtik

A készülékekből többek között 17 féle fémet lehet kinyerni, közülük például a koltán bányászata Afrikában fenyegeti a veszélyeztetett gorillák, bonobók, csimpánzok és egyéb fajok élőhelyeit és a helyi közösségek érdekeit.

A Hulladékcsökkentési hét keretében a Vörösmarty Könyvtárban is megvalósuló akció célja, hogy a magyar háztartásokban megtalálható, de már használaton kívüli mobiltelefonokat minél nagyobb mennyiségben gyűjtsék össze - írja az Önkormányzati Kommunikációs Központ.

A készülékekből többek között 17 féle fémet – például aranyat, ezüstöt, palládiumot és rezet – lehet kinyerni. A telefonok előállításához szükséges anyagok, így a koltán bányászata Afrikában fenyegetik a veszélyeztetett gorillák, bonobók, csimpánzok és egyéb fajok élőhelyeit és a helyi közösségek érdekeit.

Ha a telefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog.

A Passzold vissza, tesó! kampányban való részvétellel a Vörösmarty Könyvtár csatlakozik a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány, valamint a Védegylet Egyesület közös mobiltelefon-gyűjtéséhez.

A könyvtár valamennyi tagintézményében, azaz Székesfehérvár 7 pontján folyik az akció november 23–30. között.

A használt telefonokat fogadó intézmények:

Valamennyi helyszínen található egy gyűjtődoboz, ahol elhelyezhetjük a kizárólag adatmentes és használaton kívüli mobiltelefonokat, GPS készülékeket, táblagépeket és ezek tartozékait, töltőit, fülhallgatóit. Fontos, hogy ne vigyünk egyéb elektronikai berendezéseket!

Mielőtt valaki bedobja a telefonját a dobozba, végezze el a tárhelytörlést, a memóriakártyát távolítsa el, és amennyiben lehetséges, kezdeményezze a készüléken a gyári beállítások visszaállítását. Az összegyűjtött telefonokat az Inter-Metal Recycling Kft. veszi át újrahasznosítás céljából, és zárt láncolaton keresztül dolgozza fel a készülékeket.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek