7 hónapnál régebbi cikk

Megjelent a rendelet, január elsejétől indul a kötelező visszaváltási rendszer
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels.com
Megjelent a rendelet, január elsejétől indul a kötelező visszaváltási rendszer

A visszaváltási díjas termékek körébe a tej- és tejalapú italtermékek kivételével minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, 1 deciliter és 3 liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása tartozik. A csomagoláson jelölik majd, hogy mely termékek tartoznak a körbe.

Október 4-én, szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben a rendelet: január elsejétől indul a kötelező visszaváltás rendszere. A jogszabály szerint a kötelező visszaváltási díjas termékek körébe a tej- és tejalapú italtermékek kivételével minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, 1 deciliter és 3 liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása tartozik, az erre vonatkozó jelölést a gyártók kötelesek a jogszabályban meghatározott módon a csomagoláson elhelyezni.

A visszaváltási díj összege a kötelezően visszaváltási díjas nem újrahasználható italcsomagolás esetén darabonként 50 forint, az önkéntesen visszaváltási díjas termékek és az újratölthető palackok esetén a gyártók által meghatározott összeg, amit a vásárló a visszaváltást követően visszakap.

Ezek a díjak beépülnek a termékek árába, kivéve, ha a fogyasztó nem a csomagolással vásárolja meg azokat.

Kötelező visszaváltási helyet minden 1000 főnél nagyobb településen ki kell alakítani, míg a 400 négyzetméteresnél nagyobb élelmiszerüzletekben visszaváltó automatákat kell biztosítani, ha ez meghibásodik, kézzel kell biztosítani a visszaváltást. A kisebb eladótérrel rendelkező üzletek a rendszerhez önkéntes alapon csatlakozhatnak.

Felmentést a csekély mennyiségű, vagyis az évente 5000 darab terméknél kevesebbet forgalomba hozó gyártók kaphatnak a kötelező visszaváltási rendszerből, valamint a szabályozás nem vonatkozik a speciális formájú és méretű, ezért automatával vissza nem váltható üvegekre, ha ezt a koncessziós társaság az előzetes termékregisztrációs eljárás során megállapítja.

A jogszabály által biztosított átmeneti időszakban, 2024. június 30-ig nem kell kivezetni a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülő italcsomagolásokat, ezek korlátlan ideig a boltok polcain maradhatnak.

A gyártók egyéb terméket vagy csomagolást is visszaváltási díjas termékké minősíthetnek önkéntesen a forgalmazóval kötött megállapodás alapján. Ezt „visszaváltható” megjelöléssel kell ellátni, illetve ennek gyártásáról, forgalomba hozataláról a hulladékgazdálkodási hatóságot értesíteni kell. A visszaváltási díjat a gyártók havonta fizetik meg a MOHU részére.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek