2 évnél régebbi cikk

A világító gyerekjátékok felét ki kell vonni a forgalomból
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fogyasztóvédelmi portál
A világító gyerekjátékok felét ki kell vonni a forgalomból

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a legkisebbek biztonságát szem előtt tartva 2021-ben is kiemelten ellenőrzi a gyermekjátékokat. A húszféle villogó figura, labda közül kilenc megbukott a legutóbbi vizsgálaton. A veszélyes termékeket kivonják a forgalomból.

Az ITM közleménye rámutat: a szülők jogos elvárása, hogy a gyerekek folyamatos felügyelet nélkül is biztonságosan használhassák a játékokat. A veszélyforrások zöme azonban ránézésre nem azonosítható be, a vásárláskor rejtve marad. A fogyasztóvédelem a kockázatos termékek kiszűrésével tesz azért, hogy semmi se árnyékolhassa be az önfeledt játék örömét- írja az MTI.

Az ITM akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumában 2021 őszén lefolytatott ellenőrzések középpontjában az elemmel működő, villogó vagy világító játékok álltak. A könnyen eltávolítható villogóegység, az ütés vagy leejtés hatására kiszabaduló gombelemek véletlen lenyelésük esetén fulladást okozhatnak. A ceruzaelemek egy mozdulattal kiemelhetők a nem megfelelően zárt teleptartóból. Ha ezután a kisgyermek szájába kerülnek, a kioldódó sav egészségkárosodással fenyeget.

A laboratóriumban megvizsgált húszféle világító játékból hat a fulladásveszély miatt súlyos, három ceruzaelemes pedig nagy kockázatot jelent. A vizsgált termékek tételes listája és az ellenőrzés eredménye a Fogyasztóvédelmi portálon olvasható. 

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a közleményben elmondta: a magyar fogyasztóvédelemben a biztonság az első. Tavaly a legtöbb jelzés játékok miatt érkezett be az uniós termékriasztási rendszerbe. Az európai dobogós helyet érő darabszámú magyar riasztások közel harminc százaléka játékok veszélyes hibáira, hiányosságaira hívta fel a figyelmet.

A rendszeres vizsgálatoknak köszönhetően a kockázatos termékek lekerülnek a polcokról, eltűnnek az online kereskedések kínálatából. A társhatósággal együttműködve hatalmas mennyiségű bóvlit fognak meg már a vámhatáron. Az ellenőrzéssorozatot más típusú játékokkal jövőre is folytatják - közölte a helyettes államtitkár.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek