2 évnél régebbi cikk

Kinek a fejéből pattant ki: matchbox, villanyvasút, Teddy mackó?
·Kultjáték·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels,com
Kinek a fejéből pattant ki: matchbox, villanyvasút, Teddy mackó?
·Kultjáték·Utolsó frissítés: undefined

Erzsébet hercegnő királyi hintajának kicsinyített mása volt az első matchbox, a villanyvasút egy hétéves kisfiú megszállottságának eredménye, a Teddy mackó pedig Theodore Teddy Roosevelt vadászkirándulásának köszönheti életét.

Mindenkinek volt vagy matchbox-a vagy Teddy mackója vagy villanyvasútja vagy mindhárom egyszerre. Megvásároljuk, kezünkbe vesszük, elajándékozzuk, játszunk vele. De vajon hányan tudjuk, honnan erednek, milyen események váltották ki megszületésüket? 

Akkor jutott eszembe, hogy utána járok, amikor a napokban összecsomagoltam nagykorú gyerekeim szobáinak polcain unatkozó játékokat. Kis nosztalgiával rakosgattam a dobozokba a legkülönfélébb, legkülönbözőbbeket, amelyek mindegyikéhez tartozik egy-egy történet.

Kezembe került a kisebb-nagyobb villanyvasút, amelyet - bevallom - főleg azért  vásároltam kisebbik leányomnak, mert valójában én szerettem volna vele játszani. Kiskoromban vágytam rá, de az volt a szülői kifogás, hogy nem kislánynak való játék. Anyukává cseperedve megmutattam, hogy igenis az. A villanyvasút több változata családunk minden tagjának nagy élményt szerzett.

Akkor nem érdekelt, hogy kinek jutott eszébe és miért? De a napokban igazán rákattant az agyam, hogy a praktikus és egykor divatos játékok kiknek az agyából pattanhattak ki és milyen körülmények között? 

Matchbox

Egy brit öntöde tulajdonosai elhatározták 1952-ben, hogy kiterjesztik tevékenységüket és áttérnek a játékgyártásra is. Nem volt nagy kereslet a termék iránt, ám miután Erzsébetet királynővé koronázták, az üzlet fellendült. A sikeren felbuzdulva a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy minden erejükkel a játékiparra koncentrálnak és Matcbox néven kicsiny modelleket gyártanak. Hogy miért így nevezték őket? Mert minden figura olyan kicsi volt, hogy éppen befért egy gyufásdobozba (matchbox=gyufásdoboz).

Villanyvasút

Joshua Lionel Cowent mindig lenyűgözték a vonatok. Hétéves korában fából kifaragta egy mozdony modelljét, majd megpróbált beleszerelni egy apró gőzgépet. A mozdony sajnos felrobbant és a faszilánkok szerteszét szóródtak. Cowen felnőttként is megőrizte érdeklődését a vonatok iránt. Feltalált egy kisméretű, elemmel működő motort, amit beleszerelt egy szintén saját tervezésű pőrekocsiba. Ezután épített a kocsinak egy kilencméteres, kör alakú réz sínpályát. Cowen becsomagolta az egész készletet és rávett egy kis játékboltot, hogy tegye a kirakatba. A kis vonat népszerűnek bizonyult és Cowen idővel marha és szenes vagonokkal, személyszállító kocsikkal és egyéb kellékekkel is kiegészítette. 1903-ban kiadta első katalógusát és a Lionel Train Company azóta is jelen van a játékipar piacán.

Teddy mackó

A kitömött játék története egy vadászkirándulással, egy medveboccsal és egy karikatúrával vette kezdetét.  1902-ben Theodore Teddy Roosevelt, az Egyesült Államok elnöke vadászkiránduláson vett részt Mississippiben. Vendéglátói mindenáron azt szerették volna, ha az elnök valamilyen trófeával tér vissza, ezért befogtak neki egy medvebocsot, hogy lője le. Roosewelt azonban visszautasította. A Washington Star karikaturistája rajzolt egy képet, amelyen az elnök volt látható puskával a kezében, amint épp hátat fordít a medvebocsnak. Ez adta az ötletet Morris Michtom játékkereskedőnek, hogy készítsen kitömött medvebocsokat. Reklámként egymás mellé helyezte a bocsot és a rajzot egy játékbolt kirakatában. A lelkes vásárlók nemsokára sorban álltak saját Teddy mackóért. Más játékgyártók is elkezdtek kitömött medvéket készíteni és a Teddy mackók pillanatok alatt népszerűvé váltak, gyerekek és felnőttek körében egyaránt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek