3 évnél régebbi cikk

10 csapat, amellyel érdemes játszani a Football Manager 2021-ben – Irányítsd a Vidit, vagy legyél Szoboszlai Dominik edzője!
10 csapat, amellyel érdemes játszani a Football Manager 2021-ben – Irányítsd a Vidit, vagy legyél Szoboszlai Dominik edzője!

Minden idők legjobb Football Managere a mostani, igaz, abban a tekintetben nem mondok ezzel újat, hogy a játék készítői évről évre próbálnak, és szerencsére tudnak is újítani.

Ezúttal például bekerült a játékba az xG mutató, mely a labdarúgás történetének - szerintem - egyik legjobb statisztikai mutatója. Legegyszerűbben úgy lehet megfogalmazni jelentését, hogy az xG megmutatja, egy adott helyzetből, lövésből milyen eséllyel lesz gól, vagyis gyakorlatilag egy minőségjelző.

De megújult a Football Manager meccs közbeni kezelőfelülete is. Ez az elején egy kicsit zavart, de hamar meg lehet szokni. Illetve sokkal realisztikusabb, változatosabb lett a sajtóval zajló kommunikáció is: szélesebb a kérdések és a lehetséges válaszok tárháza, sőt, még akár gesztikulálhatunk is!

A játék rövid előzetese:

Na, de akkor melyik csapattal kezdjünk el egy jó kis mentést?

MOL Fehérvár FC

Nem kell megmagyarázni: egy igazi fehérvári lokálpatrióta nem kezdhet mással mentést, mint a Vidivel! A keret rendben van, a pénzügyek a helyén, minden készen áll arra, hogy végre visszakerüljön Székesfehérvárra a bajnoki trófea! Te jobban csinálnád, mint Márton Gábor?

Hertha BSC

Egy magyar szurkoló fél szemmel bő két évtizede mindig odafigyel a Herthára. Korábban azért, mert Király Gábor és Dárdai Pál ott játszott, aztán jött az - most már tudjuk - első Dárdai-éra a csapat kispadján, hogy aztán elinduljon a második… Nos, a játékban még Labbadiával kezd a nagyobbik berlini gárda, szóval ne legyen lelkiismeret-furdalásunk, nyugodtan üljünk be a helyére, és próbáljuk meg visszavezetni a klubot a Bundesliga csúcsára!

RB Leipzig

És ha már Bundesliga, nem maradhat ki a Lipcse sem! Ha bajnok lettél a Vidivel, szerintem irány az RB kispadja, ahol a kezdéskor még nincs ott a keretben Székesfehérvár büszkesége, Szoboszlai Dominik. Érdemes azonban megvenni, és együtt harcba küldeni a Bundesliga aranyért Gulácsival és Orbannal!

1. FC Kaiserslautern

Aki szereti az igazi kihívásokat, annak mindenképpen ki kell próbálnia magát az 1998-as bajnok (akkor Szűcs Lajos előtt Hrutka János próbálta útját állni a védőknek) Kaiserslautern kispadján. A Bundesliga-alapító, korábbi négyszeres bajnok jelenleg a harmadosztályban sínylődik. Mondani sem kell, jobb sorsra érdemes a klub…

Sunderland AFC

És ha már harmadosztály, akkor Sunderland! Szintén korábbi bajnok, szintén a harmadosztályban… Aki látta a netflixes sorozatot, annál nem lehet kérdés, hogy egyszer bele kell állnia a klub felemelésébe! A fantasztikus szurkolók, fent, északon, Anglia nem éppen leggazdagabb régiójában megérdemlik, hogy a Fekete Macskák végre elinduljanak felfelé!

Manchester United

Neked sikerülni fog az, ami Sir Alex Ferguson óta sem Moyesnak, sem Van Gaalnak, sem Mourinhónak és eddig Ole Gunnar Solskjaernak sem? Jelesül, a bajnoki cím… Sok sikert! A keret jó, pénz van, meg (legalább) egy bivalyerős ellenfél, a Liverpool. (Nekem eddig kettőből semmi a mérlegem, először egy ponttal maradtam le a bajnoki címről, a második szezonban 92 pont is kevés volt.)

FC Barcelona

Érdekes kihívás lehet a Barcát irányítani most. Nem dúskálnak az anyagiakban, és ideje felkészülni a Lionel Messi utáni érára, amely - valljuk meg - nem ígérkezik minden idők legkönnyebb feladatának. Ezzel együtt pont ez lehet a vonzó a katalánokban, hogy valami egészen mást kell csinálni, mint az elmúlt két évtizedben. Hajrá!

Fenerbahçe

A török bajnokság mindig is különleges, egzotikus volt. Ma is az, hiszen nagy sztárok – ugyan túl a zeniten – de még mindig látnak fantáziát a Boszporusz környékén. A Fener esetében pedig nyomós ok lehet, hogy épp a napokban igazolták le Mesut Özilt és a magyar válogatott bekket, Szalai Attilát. Vedd meg őket te is, és irány az európai kupák valamelyikének döntője!

AC Milan

Ki ne akarná még utoljára (?) csatába küldeni a legendát, Zlatan Ibrahimovic-ot? A milánói piros-feketék remekelnek a Serie A-ban Ibrával. Csináld meg te is!

Aqvital FC Csákvár

Nem lehet kérdés, hogy ha már megnyerted a bajnokságot a Vidivel, visszajutottál a Kaiserslauternnel a Bundesligába, behúztad az Európa-ligát a Herthával, bajnok lettél a Uniteddel, és egyebek mellett megtaláltad Messi utódját, akkor jöhet egy igazi – jó értelembe vett – kis csapat: a Csákvár! Ha igazán jó menedzser vagy, egy-két év alatt NBI-es gárdát raksz össze a Vértes lábánál!

Borítókép: YouTube/Football Manager
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek