2 évnél régebbi cikk

Cser-Palkovics András súlyos helyzetről számolt be a drasztikusan elszállt energiaárak miatt a város közszolgáltatóinál
·HírekSzékesfehérvár·Utolsó frissítés: undefined
Cser-Palkovics András súlyos helyzetről számolt be a drasztikusan elszállt energiaárak miatt a város közszolgáltatóinál
·HírekSzékesfehérvár·Utolsó frissítés: undefined

Az elektromos áram 2022-ben körülbelül 98 millió forinttal fog többe kerülni a SZÉPHŐ-nek, mint idén, de a gáz árának emelkedése durvább terhet ró a szolgáltatóra: mintegy 600 millió forintos többletköltség lesz.

"Leszögezem, hogy a közszolgáltatások működése, színvonala stabil és biztosított, így lesz ez 2022-ben is" - emelte ki Cser-Palkovics András abban a posztban, amelyben arról számolt be, hogy a megemelkedett energiaáraknak milyen következményei vannak Székesfehérváron a közszolgáltatásoknál. 

Kiemeli: két városi közszolgálatót érintenek nagyon drasztikusan az elszállt energiaárak. A SZÉPHŐ Zrt.-nél az elektromos áram 2022-ben körülbelül 98 millió forinttal fog többe kerülni, mint idén, a gáz árának emelkedése pedig még jóval durvább terhet ró a szolgáltatóra, hiszen ennek kapcsán mintegy 600 millió forintos többletköltség lesz.

"A gázt most az E2 Zrt. szállítja a SZÉPHŐ-nek, az E2 pedig október végén ultimátumszerű jelzést adott: vagy kifizetjük az általuk kért többletpénzt, vagy szerződést bont a SZÉPHŐ-vel, így a fűtési szezonban, a gázév október 1-i kezdete után mindössze 1 hónappal.

Ez egy erősen megkérdőjelezhető eljárás, azonban győztes perekkel nehéz a fehérvári otthonokat fűteni,

nekünk fontosabb a távhő- és a melegvíz-szolgáltatás biztonsága, így végül a SZÉPHŐ komoly tárgyalások után alkura jutott a kereskedő céggel. Fontos kiegészítés, hogy a SZÉPHŐ azzal is igyekszik mérsékelni veszteségeit, hogy a gázmotorjaiból származó elektromos áramot immár jobb áron adhatja el az E.ON-nak, erről pozitív, előrehaladott tárgyalásokat folytat a két cég" - írja a polgármester.

A másik kritikusan fontos közszolgáltató a Fejérvíz Zrt., ahol az elektromos energia beszerzése kapcsán szembesültek problémával.

"A Fejérvíz is közbeszerzéssel vásárolja az áramot, volt is nyertes cég, a JAS Budapest Zrt. Október 29-én nyert a cég a Fejérvíz beszerzésén, november 4-én pedig közölte, hogy mégsem “áll módjában” az általa eredetileg adott áron szállítani az áramot. Ez jogilag is komoly kérdéseket vet fel, morálisan pedig úgy vélem, vállalhatatlan, de a lényeg, hogy új közbeszerzést írt ki a Fejérvíz, aminek nyertese az Audax Renewables Kft. Ennek eredménye, hogy míg 2021-ben 855 millióba került a Fejérvíznek az áram, 2022-ben több mint kétszer ennyibe, 1 milliárd 930 millió forintba fog" - derül ki a bejegyzésből.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek