2 évnél régebbi cikk

Cser-Palkovics András: Székesfehérvár bevételei a járványhelyzet ellenére is meghaladták 2021-ben a 2019-es eddigi rekordévet
·GazdaságSzékesfehérvár·Utolsó frissítés: undefined
Cser-Palkovics András: Székesfehérvár bevételei a járványhelyzet ellenére is meghaladták 2021-ben a 2019-es eddigi rekordévet
·GazdaságSzékesfehérvár·Utolsó frissítés: undefined

A tervezettnél 19 százalékkal lett több a város iparűzési adóbevétele a kedvezmények mellett, vagyis a vártnál sokkal jobban teljesítettek a helyi vállalkozások.

"Újra jobb gazdasági évet zártunk Székesfehérváron!" - tette közzé Facebook-oldalán Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. A posztban kiemeli: a város gazdasági teljesítményének egyik jó mérőszáma, hogy mennyi adóbevétele van az önkormányzatnak. Mivel magánszemély helyi adót nem fizet városunkban, az adóbevételek nagyobb része pedig forgalmi, tehát teljesítmény alapján fizetett adó, ezen adatokból elég pontos képet kaphatunk a helyi gazdaság állapotáról.

"Tavaly ilyenkor, a tavalyi helyzet alapján 15 milliárdra becsültük az iparűzési adóbevételt, ehelyett 17,8 milliárd lett, ez a tervezet 119 %-a, vagyis a vártnál sokkal jobban teljesítettek a helyi vállalkozások. A KKV-k számára adott adókedvezmény mintegy 1,6 milliárd forintot hagyott 12 000 fehérvári kisvállalkozásnál, tehát ha ez a kedvezmény nincs, akkor kb. 19,4 milliárd forint lett volna a város iparűzési adóbevétele" - írja.

Kiemeli, speciális segítség a vállalkozásoknak az „adófeltöltés” megszüntetése, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy lesznek vállalkozások, amelyeknek befizetései csak májusban fognak megérkezni az önkormányzat számára, ez további, bő 2 milliárd forintos bevételt jelent majd a város számára tavasszal a 2021 évi gazdasági teljesítmény után.

"Ezzel számolva elmondható, hogy Székesfehérvár bevételei a járványhelyzet ellenére is meghaladták 2021-ben a 2019-es eddigi rekordévet!" - erősíti meg a polgármester, hozzátéve:

Problémák és kihívások persze még maradtak bőven, ilyen a munkaerőhiány, az energiaárak növekedése, valamint az alkatrészhiány. Ezekről, ezeknek nagyvárosokra gyakorolt hatásairól ma is egyeztettek a Pénzügyminisztérium államtitkárával, Banai Péter Benővel. 

Az építményadó a várakozásoknak megfelelően alakult: 28 millió forinttal többet tudtak könyvelni, mint az eredetileg is tervezett 2,3 milliárd forint. A korábbi adóemelési döntéseket 2020-ban és 2021-ben is elhalasztja az önkormányzat, ezzel is segítve a helyi vállalkozásokat.

Egyedül az idegenforgalmi adóbevétel maradt el jelentősen a tervezettől, itt csak az 57 %-a érkezett be a várt összegnek, aminek oka, hogy a vállalkozások segítése érdekében a kormányzat fél évre felfüggesztette ezt az adókötelezettséget.

"Mivel tavaly volt ebből félreértés, kiemelném még, hogy a talajterhelési díj is elmaradt a tervezettől, ez azonban kifejezetten jó hír, hiszen talajterhelési díjat azok fizetnek, akiknek nincs szennyvízhálózati bekötése, tehát ha kevesebb ez az összeg az év elején vártnál, akkor az azt jelenti, hogy újabb vállalkozások csatlakoztak a közműhálózatra, immár nem a természetet terhelik" - hangsúlyozza Cser-Palkovics András.

A posztban az is leírja, hogy ebből az összegből számos fejlesztést lehet majd kivitelezni, több jóléti intézkedést tudnak bővíteni, fedezni tudják a béremeléseket, valamint a növekvő üzemeltetési költségeket, és tartalékot is képeznek majd a városi költségvetés számára, hiszen fő az elővigyázatosság.

Várhatóan január végén fogadhatja majd el a közgyűlés Székesfehérvár 2022. évi költségvetését. 

Borítókép: Pápai Barna
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek