2 évnél régebbi cikk

2021-ben Adonyban volt a legmelegebb Magyarországon
·Hírekidőjárás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Google Maps
2021-ben Adonyban volt a legmelegebb Magyarországon
·Hírekidőjárás·Utolsó frissítés: undefined

A 2021-es év átlag körüli hőmérsékletű (1991–2020-as átlag: 10,8 °C) és az elmúlt tíz év leghűvösebbje volt Magyarországon az OMSZ mérőhálózatában rögzített adatok szerint. Ennek ellenére Adonyban nyáron igencsak felforrósodott a levegő...

A január és a február több mint egy fokkal enyhébb volt, majd tavasszal átlag alatti hónapok következtek. Az áprilisi és májusi havi középhőmérséklet több, mint 2 fokkal elmaradt a szokásostól, 1987 óta a leghűvösebb tavasz volt a 2021-es - olvasható az OMSZ Facebook-oldalán.

A hűvös tavaszt követően a júniust és júliust a hőség határozta meg. A forró időszak június közepétől augusztus közepéig tartott. A június a harmadik, a július pedig rekordmeleg volt 1901 óta. Az országos átlagos napi középhőmérséklet 22 napon érte el a hőhullámos nap küszöbét, a 25 fokot.

Az augusztus második fele szokatlanul hűvös időjárással telt, így a nyár utolsó hónapja 1 fokkal elmaradt a normáltól, de a nyár így is az ötödik legmelegebbnek adódott 1901 óta.

Az ősz a szokásosnál hűvösebb volt, a szeptemberi és novemberi hőmérséklet az átlag közelében, az októberi viszont több, mint egy fokkal alatta alakult. Az év utolsó hónapja a megszokottnál 1 fokkal enyhébb volt.

A csapadékviszonyokat tekintve az éves csapadékösszeg országos átlagban a szokásos mennyiségtől közel 20%-kal elmaradt, kevéssel 500 mm felett alakult – az előzetes adatok alapján –, ezzel a szárazabb évek közé sorolható 2021.

A június 1901 óta a legszárazabbnak adódott. A nyári csapadék nagy része intenzív zivatarrendszerekből, esetenként szupercellás zivatarokból érkezett. Csupán négy hónap (január, május, november és december) csapadéka érte el az éghajlati normált 2021-ben, de jelentős csapadéktöbblet egy hónapban sem alakult ki. Országos átlagban az év legcsapadékosabb hónapja a május, a legszárazabb a március lett.

Az OMSZ mérőhálózatában a legalacsonyabb hőmérsékletet, -25,8°C-ot Zabarban mérték február 13-án, a legmagasabb hőmérséklet pedig Adonyban lépett fel 2021-ben, július 8-án 40,2°C-ot mértek.

A legnagyobb napi csapadékösszeget, 94,3 mm-t az erdőteleki mérőhely jelentette. A legerősebb széllökés 2021-ben 33,6 m/s (121 km/h) volt, Tiszavasváriban augusztus 1-jén rögzítette az automata.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek