2 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, palotavárosi időutazás, zenés irodalmi est Kisfaludon, illetve A professzor és az őrült
·Programokhétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fastnet Films
Fehérvári programok a hétvégére: Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, palotavárosi időutazás, zenés irodalmi est Kisfaludon, illetve A professzor és az őrült
·Programokhétvége·Utolsó frissítés: undefined

Január utolsó hétvégéjén sem hagy alább a lendület, így ezúttal is számos fehérvári program közül válogathattok: többek között bekukkanthattok a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválra, elmerülhettek a palotavárosi időutazásban, vagy részt vehettek a zenés irodalmi esten Kisfaludon.

Mozi: 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál
Mikor?: Január 28-30., péntek-vasárnap 
Hol?: Cinema City Alba

A 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál idei szlogenje a Bátor filmek lett. A dokumentumfilmek bátor nőket, gyerekeket, ellenállókat, álmodozókat és útkeresőket mutatnak be a közelmúltban megjelent, nemzetközi sikereket elért dokumentumfilmek által. De lesz a kínálatban dokumentumfilm-válogatás Kínáról, a posztszovjet államokról és Almási Tamás rendező filmjeiből is.

Székesfehérváron a hétvégén, január 28. és 30. között összesen hat filmet vetítenek le a fesztivál keretein belül: A köd gyermekeit, A vörös falak foglyait, a Tehént, a Menekülést, a Gólya Bácsit, és a Magas mércét.

A BIDF jegyárai egységesen alakulnak: a sima jegyek ára 1650 forint, a 5 különböző filmre szóló 4+1 bérlet ára pedig 6.600 forint. Van lehetőség fejenként 990 forintos áron, minimum 15 fős csoport esetén iskolás csoport jegyeket vásárolni is.

Nosztalgia: Időutazás a Palotavárosban
Mikor?: Január 28., péntek 17:00
Hol?: Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai Tagkönyvtára

A nagy sikerre való tekintettel megismétlik az Időutazás a Palotavárosban című ismeretterjesztő előadást a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai Tagkönyvtárában. A január 28-án, pénteken 17 órakor kezdődő eseményre az intézmény e-mail címén vagy telefonszámán lehet regisztrálni.

Váczi Márk városkutató legutóbb január 21-én tartott előadást a Palotavárosról a Tolnai utcai Tagkönyvtárban. Az esemény iránt igen nagy volt az érdeklődés, ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy megismétlik a programot január 28-án, pénteken 17.00 órától. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött a tolnai@vmk.hu e-mail címen vagy a 06 22/329 437-es telefonszámon. Kérik, hogy aki jelentkezett, de mégsem tud elmenni, jelezze ezt valamelyik elérhetőségen, hogy értesíteni tudják azokat, akik a létszámkorlát miatt lemaradnak.

Ugyancsak az intézményben látható január 29-ig, szombatig a régi Palotavárost bemutató képeslap-kiállítás, ami a könyvtár egyik olvasója, Csicsman Attiláné gyűjteményéből válogat.

Gasztro: Borban az igazság - zenés irodalmi est Kisfaludon
Mikor?: Január 28., péntek 18:00
Hol?: Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, Kisfaludi Közösségi Ház

Barátokkal, régen látott, kedves ismerősökkel beszélgetni egy pohárka jó bor társaságában igazán élvezetes, kellemes időtöltés. Egy ilyen alkalomra invitálja a kikapcsolódni vágyó érdeklődőket a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ a Kisfaludi Közösségi Házba, ahol január végén a borbarátok mellett az irodalom és a tüzes bordalok kedvelői is jól érezhetik magukat. A házban korábban is voltak boros rendezvények, már csak a jóféle borokat termelő közeli pincék okán is. A január 28-án, pénteken 18 órakor kezdődő program résztvevői sem maradnak kóstoló nélkül, de a borok mellé a lélek is kap táplálékot irodalom és zene formájában.

Az esten egy fiatal színművész, Ács Tamás áll a közönség elé. A bor dicsérete című zenés irodalmi összeállítás időutazásra invitálja a hallgatóságot a bor és borfogyasztás izgalmas történelmébe. Vitt-e bort Noé arra a bizonyos bárkára? Van-e a borivóknak tízparancsolata? Vajon ivott-e bort Csokonai? Hogy bírta a szőlőlevet Petőfi? Létezik-e gyógyír a másnaposságra? Tudomány-e a borfogyasztás? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ Ács Tamás felhőtlen, ugyanakkor tartalmas szórakozást garantáló vidám előadása.

Sport: Teniszlegendák érkeznek Székesfehérvárra
Mikor?: Január 29., szombat 10:00-
Hol?: Kiskút Tenisz Klub Székesfehérvár

Ha az Ausztrál Open elképesztői csatái után élőben is néznél egy kis teniszt, akkor remek hírünk van: Magyarország teniszlegendái érkeznek Székesfehérvárra bemutató párost játszani. Senkit se tévesszen meg a bemutató szó, a Wimbledonban, az Ausztrál Openen és a Roland Garroson is pályára lépett 16-szoros magyar bajnok Noszály Sándor, az ugyancsak komoly nemzetközi tapasztalatokkal bíró Bardóczky Kornél és Sávolt Attila, valamint a háromszoros egyéni és ötszörös csapatbajnok Nagy Viktor személye garancia arra, hogy izgalmas és tüzes összecsapást szurkolhassunk végig Kiskúton.
A remek szombat délelőtti programra ráadásul nemcsak a kiváló teniszezők játéka a garancia, hanem a Kiskút Tenisz Klub nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő létesítménye, ahol testközelből, kényelmesen és teniszimádók között izgulhatunk, hogy kié lesz a meccslabda. Gyertek szurkolni: gém, szett, meccs!

Zene: Eredetiség és hagyomány - koncert és dr. Szabó Balázs zenetörténész előadása
Mikor?: Január 29., szombat 17:00
Hol?: Szent István Király Múzeum - Csók István Képtár

Eredetiség és hagyomány címmel tart vetített képes előadást Bartók Béláról Dr. Szabó Balázs zenetörténész 2022. január 29-én, szombaton 17 órától. A különleges Bartók-előadás után a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola kiemelkedő tanítványainak koncertjére kerül sor. 

A Bartók Béla tér 1. szám alatt található Szent István Király Múzeum – Csók István Képtárban zajló eseményre a belépés ingyenes, ugyanakkor regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a bejelentkezes@szikm.hu címen lehetséges, a szervezők legfeljebb 30 főt tudnak fogadni.

Mozi: A professzor és az őrült
Mikor?: Január 27-től
Hol?: Cinema City Alba

Dr. James Murray (Mel Gibson), az Oxford English Dictionary szerkesztője többéves levelezést követően 1896-ban úgy dönt, meglátogatja a szótár legtermékenyebb és legprecízebb önkéntesét, aki mintegy tízezer szócikkel, idézettel és példamondattal járult hozzá a 19. század egyik legnagyobb intellektuális vállalkozásának elkészítéséhez.

Az önkéntes, bizonyos William Chester Minor (Sean Penn), a levelezési címe alapján a Broadmoor Elmegyógyintézet lakója a berkshire-i Crowthorne falucska közelében. Murray gyanútlan, úgy vélte, a magának való különc, aki egyetlen oxfordi fogadáson sem jelent meg, bizonyára az intézet egyik dolgozója. Érkezése után már épp hálálkodni kezdene az igazgatónak, amikor az közli vele, hogy nem ő, hanem az egyik ápolt küldte a számtalan levelet...

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek