2 évnél régebbi cikk

2021 a legek éve volt a Vadmadárkórházban
·HírekVadmadárkórház·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Hella
2021 a legek éve volt a Vadmadárkórházban
·HírekVadmadárkórház·Utolsó frissítés: undefined

25. születésnap, 1138 sérült madár, támogatói program, nemzetközi hírnév. Sok minden történt a Székesfehérvár-Sukorói telephelyen működő Vadmadárkórház életében a 2021-es évben, ezek részleteiről számolt be csütörtökön Berkényi Tamás, állatorvos, és Horváth Hella önkéntes.

A 2021-es év a rekordok éve volt a 25 éves intézmény életében, minden eddiginél több madár érkezett a kórházba. Összesen 1138 sérült vagy elárvult madár és a legtöbb faj jelent meg a múlt évben, a legtöbb fióka volt, és legmagasabb volt a visszaengedések száma.

"Több mint 51 százalékát visszaengedtük a beérkezett madaraknak. Tavaly érkezett a legtöbb fióka, több mint a fele a beérkezőknek fióka volt és tavaly végeztük a legtöbb csontműtétet a Vadmadárkórházban. 2021-ben a legkisebb fióka egy őszapó apróság volt, illetve tavaly érkezett az eddigi legnagyobb fiókánk, egy réti sas fióka. Tavaly érkezett a legkorábban az első fióka a Vadmadárkórházba, januárban egy fülesbagoly fióka" - sorolta Berkényi Tamás, a Vadmadárkórház vezetője.

A vírushelyzet miatt nagyon nehéz helyzetbe került a Vadmadárkórház is. A madarak ellátása, a kezelések, műtétek nem lehetnek bizonytalanok, ezért megszervezték az “Ezrek a Vadmadárkórházért támogatói programot. A kezdeményezés pedig népszerű lett. Horváth Hella elmondta: az önkéntesek tevékenysége felerősödött, létrejött egy erős civil összefogás.

A munka egyik jelentős elismerése volt tavaly, hogy a National Geographic magazin felfigyelt a Vadmadárkórház tevékenységére, így nemzetközi hírnevet szereztek. A vírushelyzet hatására pedig a szakmai együttműködések is megerősödtek: az E.ON támogatásával felépült tavaly a sasröpde és jelentős volt az egyik legnagyobb állateledel forgalmazó üzletlánc adománya is az állatház kialakításában.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek