2 évnél régebbi cikk

A gumiabroncs kiválasztásakor gyakran ismételt kérdések
·Életmódközlekedés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
olcsobbgumi.hu
A gumiabroncs kiválasztásakor gyakran ismételt kérdések
·Életmódközlekedés·Utolsó frissítés: undefined

Melyek a gumiabroncs kiválasztásának és használatának gyakran ismételt kérdései, amelyekre nem árt ismerni a választ autótulajdonosként és felhasználóként? Mi mindent célszerű tudni a gumiabroncs kiválasztásáról a tudatos és problémamentes autózás jegyében?

A gumiabroncs oldalán megtalálható számok jelentéséről

Főként a radiál-gumiabroncsok esetében célszerű tisztában lenni azzal, hogy a méretjelzése utaló számok pontosan mit is jelentenek. Vegyünk egy konkrét példát, mondjuk legyen a számozás a 195/65 R 14.

Ebben az esetben a gumiabroncs legnagyobb szélességét a 195 mm szám szemlélteti. Érdemes tudni, hogy ennek 65%-a az abroncs oldalfalmagassága. Amennyiben per jelzés nem társul a számozáshoz, akkor alapeset áll fenn, tehát /80-nak megfelelő gumikról van szó.

Maga az R betű a radiál jelöléseként funkcionál. Ami pedig a 14-es számot illeti, a gumiabroncson alkalmazható felni méretét jelöli, méghozzá collban kifejezve. Ezek a számok egyébként méretválasztásnál fontosak, amihez elsődleges szempontként a gyári ajánlást célszerű alapul venni.

Amiért érdemes törekedni a gumiabroncsokban lévő megfelelő nyomás meglétére

Sokan nem tudják, hogy a gumiabroncsokban lévő túl alacsony nyomás hatására megnő a gumi sérülésének a kockázata. Az ellentétes irány sem kedvező, hiszen a 20%-kal nagyobb nyomás körülbelül 10 000 km-rel képes csökkenteni a gumiabroncsok várható élettartamát.

Egyébként amiatt is megéri figyelni erre a kérdésre, mivel a megfelelő abroncsnyomással üzemanyag takarítható meg. Arról, hogy az általunk használt autónál mekkora az ideális nyomás, az autó használati utasításból, a vezetőoldali első ajtón lévő matricáról vagy a tanksapka fedelének belső oldaláról is tudunk tájékozódni.

Ha például az Olcsobbgumi.hu nyári gumijai közül választva szeretnénk kímélni az abroncsokat, akkor érdemes törekedni a megfelelő guminyomás fenntartására.

A nyári, téli és négyévszakos gumiabroncsok közötti választás szempontjai

A téli és a nyári gumiabroncsok tekintetében viszonylag egyszerű a képlet. November környékén már erősen indokolt a hideg idő miatt télire váltani, március vagy április táján pedig a melegedő időjárás inkább a nyári abroncsok használatának és szerkezetének kedvez.

Ami a négyévszakos gumiabroncsok alkalmazását illeti, főként akkor jelenthetnek kedvező megoldást, ha egész évben ugyanazt a gumiabroncsot kívánjuk használni. Ha például télen és rossz időben ritkábban vezetünk, és általában inkább rövidebb távolságokon közlekedünk, akkor is visszafogott tempóban.

Amennyiben ezen szempontok mindegyike érvényesül, akkor a gumiabroncsok kiválasztása költséghatékonyabb módon mehet végbe, ráadásul az időszakos gumicserét is megtakaríthatjuk a négyévszakos gumikkal.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek