2 évnél régebbi cikk

Az év első bemutatóján közönségtalálkozó is lesz - a Székesfehérvári Balett Színház a Prométheusz előadással indítja a 2022-es évet
·Kultbalett·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Székesfehérvári Balett Színház
Az év első bemutatóján közönségtalálkozó is lesz - a Székesfehérvári Balett Színház a Prométheusz előadással indítja a 2022-es évet
·Kultbalett·Utolsó frissítés: undefined

A táncszínházi est első felvonásában Alexander Ekman Szeszély című művét élvezhetik a nézők, míg a második az est címadó darabja, a Prométheusz lesz.

A Székesfehérvári Balett Színház a 2022-es évet új bemutatóval kezdi február 27-én, vasárnap a Vörösmarty Színházban. A 19 órakor kezdődő táncszínházi est első felvonása Alexander Ekman Szeszély című műve, míg a második felvonása az est címadó darabja, a Prométheusz - írja a balettszínház oldala. A bemutató előtt pedig 18.15 órától Egerházi Attila igazgató közönségtalálkozót tart a Vörösmarty Színház földszinti nézőtéri büféjében.

Szeszély

Alexander Ekman 2006 nyarán, a barcelonai IT Dansa közreműködésével alkotta meg a Szeszély című, humorral telített darabot emberekről, akik szakadatlan küzdenek a beilleszkedéssel, és folyton racionálisan igyekeznek viselkedni. Hogyan próbáljuk fenntartani ép elménk látszatát még akkor is, mikor legbelül az őrület kerülget bennünket? A mű egésze való életből vett, változatos szituációkat mutat be. Ekman a próbákat nézve döbbent rá, hogy egy különös musicalt sikerült alkotni, mely sötét és szomorú. Valójában nem eldönthető, hogy nevetni kellene-e, vagy sem. Humoros, de nem igazán vicces. Szomorkás, mégsem annyira szomorú. Élvezetes, ám mégsem annyira kellemes.

Prométheusz

A Prométheusz teremtményei című balettzene volt Beethoven első találkozása a színpaddal az 1800-as évek legelején. “Beethoven zenéje izzik, mint a tűz. A tűz olyan szimbólum, amely jól kifejezi az ember vágyát a fényre és az ismeretlen megismerésére. Az én értelmezésemben Prométheusz antihős. Ez a helyzet tragikomikus elemeket visz a történetbe, és a balett egyfajta burleszkké alakul“ – vallja Egerházi Attila, a balett koreográfusa, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója.

Az előadásokra jegyek kaphatók az Alba Regia Szimfonikus Zenekar pénztárában, a Vörösmarty Színház előcsarnokában (Székesfehérvár, Fő utca 8.), valamint a www.jegy.hu oldalon.


 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek