2 évnél régebbi cikk

Ez a különbség a belföldi és a nemzetközi költöztetés között
·Életmódköltözés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
koltoztetes-szallitas-s-transport.hu
Ez a különbség a belföldi és a nemzetközi költöztetés között
·Életmódköltözés·Utolsó frissítés: undefined

Egyik költöztetés ugyanolyan, mint a másik, gondolnák sokan. Pedig erről szó sincs. Egy határokon belüli szállításnál nem adódhat annyi probléma, mint egy határokon átívelő esetén. Nem árt tudni a kockázatokról és arról sem, hogy mire érdemes odafigyelni, még mielőtt vakon belevágnánk egy nemzetközi költözésbe.

Kire bízhatjuk a nemzetközi költöztetést?

Lehetőleg olyanra, akinek volt már dolga ilyennel. Olyan cégeket érdemes keresni, akiknek az alapszolgáltatásai között nem csak a főváros határain belüli bútormozgatás szerepel. Legyen elérhető náluk minden fontos infó ezzel kapcsolatban. Hívja fel a leendő megbízói figyelmét a várható díjakra, sőt az esetleges buktatókra is. Arra is, hogy mire számíthatunk és mire kell készülnünk megbízóként.

Előre kell fizetni?

Országhatáron belüli szállítás esetén ne menjen bele olyan ajánlatba, ahol előre ki kell fizetni a szolgáltatás díját. Ellenben egy nemzetközi megbízásnál már számos olyan költség is felmerülhet (főleg egy nagyobb út esetén), amit nem szeretne feleslegesen kifizetni egyetlen cég sem. Épp ezért a megbízás komolyságát alátámasztandó általában kérnek legalább 50% előleget.

Nem kell ettől megijedni, ez normális. Akkor kell inkább, ha pl. egy Budapesten belüli költözésnél kérnek el ugyanennyit. Ez utóbbi esetben gyakorlatilag biztosak lehetünk abban, hogy rosszul választottunk költöztetőt.

Lehetséges buktatók nemzetközi költöztetésnél

A határidő nagyon fontos sokaknak, de ennek ellenére be kell látnunk, hogy aznapi szállításra ritka esetben van esély. Számoljunk nyugodtan egy 2-3 napos szállítási idővel. Természetesen nagyobb az esély az 1 napos szállításra a környező országokba, mint pl. Ausztriába. De azzal mindig számolnunk kell, hogy a határon bárhol megrekedhet akár órákra is a forgalom. Egy EU-n kívüli cím esetén pedig bizonyára még több idővel kell számolnunk.

Kalkulálnunk kell a súlyméréssel is a nemzetközi költöztetés esetén. Főleg a határoknál történik a mérés, de akár útközben is előfordulhat. Épp ezért nagyon fontos, hogy a szállító cég által megadott paramétereken belül maradjunk. És ez a mi felelősségünk!

Továbbá az is fontos, hogy a szállításra kerülő csomagok tartalmáért is a feladó felel. Nem pakolhatunk bele gyúlékony anyagot, jövedéki adózás alá eső anyagokat, alkoholt, árukat, készpénzt. És talán nem kell megemlítenünk, de így teljes a lista: robbanószer, kábítószer és fegyver sem lehet a rakományban.

És akkor mik a hasonlóságok?

Van ezekből is bőven. Például gondoskodnunk kell a megfelelő csomagolásról. Persze a szállítás során a költöztető cég is ellátja megfelelő védelemmel a vagyontárgyainkat, de az alapvédelemről mi gondoskodunk. 

Természetesen a felpakolás és a lerakodás helyszínén is érdemes elég helyet biztosítanunk a teherautónak. Ha ugyanis messziről vagy messzire kell cipekedni, azzal csak a fizetendő díjat növeljük.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek