2 évnél régebbi cikk

Buktatók használt autó vásárlásánál – ne ess ezekbe a hibákba!
·Életmódközlekedés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
allianz.hu
Buktatók használt autó vásárlásánál – ne ess ezekbe a hibákba!
·Életmódközlekedés·Utolsó frissítés: undefined

A tökéletes autó megtalálása embert próbáló feladat. Hatalmas a kínálat a használt autók piacán, elképzeléseinknek csupán a pénztárcánk szabhat határokat. Mikor már sikerült megtalálnod azt a márkát és típust, amiről biztosan tudod, hogy ez kell neked, csak akkor következik az autóvásárlás neheze. Ekkor jön ugyanis a konkrét adásvétel, ami számos jogi buktatót rejthet magában.

A következő cikkben rávilágítunk, mik azok a sarkalatos pontok, amik felett nem szabad elsiklani a szerződés aláírásakor.

Tartsátok be a formai követelményeket!

Ahhoz, hogy a hatóság hitelesnek minősítse a szerződéseteket, és elfogadja az autód bejegyzését, meg kell felelni a szerződés formai követelményeinek. Egy magánokirat akkor számít bizonyító erejűnek, ha mindkét fél aláírta, valamint 2 tanú is jelen volt, akik szintén szignózták az okiratot. Amennyiben ezen feltételek közül nem teljesül mindegyik maradéktalanul, akkor a hatóságok az adásvételi szerződést érvénytelennek tekinthetik.

Most vásárolsz autót és gyorsan szükséged lenne egy megbízható biztosításra? Köss online olyan gépjármű biztosítást, ami minden eshetőség esetén szolgálja a saját védelmedet és az utasaidét is.

Pontosság a tetőfokon

A formai követelményeken felül kikötés még az adatok pontossága és a szerződés szereplőinek azonosíthatósága is. Fontos tehát, hogy jó adatokat adjatok meg a szerződésben, ne legyenek elírások, értelmezhetetlen részek. Ahhoz, hogy egy személy azonosítható legyen, szükség van az azonosítóokmány számára, az édesanyja születési nevére, a saját születési helyére és idejére, valamint az állampolgárságra.

A megvásárolt gépjármű minden adatát is fel kell tüntetni a szerződésben. Ilyenkor meg kell adni a gépjármű pontos típusát, a kilométeróra állását, a forgalmi engedély érvényességét, és a törzskönyvnek is minden esetben átadásra kell kerülnie.

Nincs törzskönyv - nincs üzlet

Amennyiben csak úgy tudnád megvásárolni az autót, hogy a törzskönyvet nem, vagy csak a későbbiek során adják át neked, inkább ne menj bele az adásvételbe. Ekkor ugyanis nem tudod ellenőrizni, hogy biztosan a tulajdonossal fogsz-e szerződni. Amennyiben a törzskönyv elhagyása a probléma, akkor várd inkább ki a pótló dokumentum elkészültét, és csak azután szerződjetek, ugyanis a törzskönyv hiányában neked lehet problémád az átírással és a kötelező biztosítás elintézésével.

A szavatosság jár neked!

A szavatosság törvényi kötelezettség, ezért nem minden szerződésben szerepel, de érdemes átolvasnod a dokumentumot, mielőtt aláírod, nehogy szerepeljen benne kikötés arra vonatkozóan, hogy lemondasz róla. Magánszemély eladó esetén ugyanis ez megengedett. Amennyiben kereskedőtől vásárolsz, akkor is figyelj oda erre a kitételre, mert előfordulhat, hogy valójában egy magánszemély a szerződő partnered, a cég csupán bizományosként adja el a gépjárművet.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek