1 évnél régebbi cikk

Kormányinfó: rendkívüli nyugdíjemelés jön július elejétől
·HírekKormányinfó·Utolsó frissítés: undefined
Kormányinfó: rendkívüli nyugdíjemelés jön július elejétől
·HírekKormányinfó·Utolsó frissítés: undefined

Az első hat hónapra visszamenőleg is megkapják a nyugdíjasok az emelést.

A legújabb kormányzati intézkedésekről számolt be Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra.

A 2018 és 2022 közötti kormányzati ciklus utolsó kormányüléséről beszámolva Gulyás Gergely elmondta, rendkívül nagy jelentőségű kérdések voltak napirenden. 

Az árstop kérdéséről már a miniszterelnök tájékoztatta a lakosságot. 

Kapcsolódó
Orbán Viktor: július 1-ig marad az árstop

Az üzemanyag és a korábban meghatározott élelmiszerek ára is változatlan marad.

A különböző árstop intézkedések és a rezsicsökkentés több mint 5 százalékkal csökkenti az inflációt, mely így is 8 és fél százalék körül van Magyarországon - hangsúlyozta a miniszter. 

"A magyar kormányra is nagy nyomás nehezedik, hogy engedjük az árak emelkedését - tette hozzá.  - Amíg azonban van rá mód és lehetőség, amíg a kőolaj és a földgáz ellátása az országnak biztosított, addig újra és újra meg fogjuk vizsgálni az intézkedések fenntarthatóságát."

A kormány tegnapi ülésén a nyugdíjakkal kapcsolatban is döntést hozott. Az év elején a piaci várakozásokból kiindulva határozták meg 5 százalékban a nyugdíjak emelését. Az inflációtól ez elmarad, a jelenlegi előrejelzések szerint 8,9 százalékos infláció tűnik reálisnak.  Mivel az eltérés jelentős, mielőbb indokolt a nyugdíjasok védelme érdekében erről döntést hozni. 

"További 3,9 százalékos nyugdíjemelés lesz július 1-jétől, és a megelőző hat hónapra vonatkozó juttatásokat is ezzel egyidejűleg a nyugdíjasok meg fogják kapni" - tájékoztatott Gulyás Gergely.

Az Európai Uniós ügyekkel kapcsolatban elmondta: Brüsszelből megérkezett a bizottság levele, vannak olyan területek, ahol Magyarország nem tud engedni.  "Továbbra sem szállítunk fegyvereket, és nem lehet a háború árát megfizettetni az emberekkel" - tette hozzá. Gulyás szólt arról is, hogy a gyermekvédelmi népszavazás ügyében sem lehet engedni.

Újságírói kérdésre a gyermekek között terjedő új fertőző májgyulladásról is beszélt Gulyás Gergely. Mint elmondta, a kormány még a háború kezdetén döntött arról, hogy biztosítják az ellátást az Ukrajnából érkezőknek, beleértve a szűrőellátásokat is. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint három európai ország van, ahol magasabbak a fertőzési adatok, Magyarország nincs közöttük.

A teljes sajtótájékoztatót itt lehet megnézni:

Borítókép: YouTube/M1
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek