1 évnél régebbi cikk

A homlokzatfesték nem csak esztétikus, a vakolat élettartamát is növeli
·Életmódépítkezés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Chemikál Építőanyag és Festékáruház
A homlokzatfesték nem csak esztétikus, a vakolat élettartamát is növeli
·Életmódépítkezés·Utolsó frissítés: undefined

Pasztával színezett vakolattal, vagy homlokzatfestékkel adjuk meg a ház külső színét? Mik a 2022-es év trendszínei? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ szakember segítségével.

A ház falainak külső festése nem csupán esztétikai kérdés. Azért is fontos jó vakolatot választani, hogy védjük az épület állagát és megfelelő szellőzést biztosítsunk a falaknak, megakadályozzuk a penészesedést.

Természetesen a szín sem mindegy, de előbb ejtsünk szót az anyagokról, melyek hosszú távon meghatározzák az épület külsejének minőségét. Ákos Szilárd, a székesfehérvári Chemikál Építőanyag- és festékáruház ügyvezető igazgatója elmondta: a legmodernebb változat jelenleg a szilikon kötőanyagú vakolat, mely tovább marad jó minőségű, jobb a vízlepergető hatása és kevésbé koszolódik. 

Ez a fajta az akril a műgyantásat váltotta, ami árban elfogadható és általában szintén jó minőségű. Egy dologra figyeljünk nagyon: az olcsóbb változatokból sokszor kispórolják a penészgátló adalékot, ami nagy baj. Ebben az esetben is igaz az, hogy a márka garancia a minőségre.”

Ami a színtartóságot illeti, Ákos Szilárdtól megtudtuk: gyakran pasztázó gépekkel színezik a vakolatot. Ennél a megoldásnál is lényeges, hogy minőségi, márkás paszta kerüljön a gépbe, de még így is az igazán erős színek hamar fakulnak.

Összességében persze az élettartam függ attól is, hogy hol áll az épület. Falun, vidéken, erdőben, vagy nagyvárosban. Nagyvárosban elkerülhetetlen, hogy a korom, a por miatt a fal jobban koszolódik, vidéken hosszabb élettartamra számíthatunk. Erdők mellett sűrűn penészesedik a fal, ez ellen tenni nem nagyon lehet. Esetleg egy speciális színtelen réteggel szokták bevonni a falat.”

Erős színek, mint a piros, a narancs vagy a kék esetében viszont a szakember mindenképpen azt javasolja, hogy ne a színezett vakolatot válasszuk, hanem a sima fehér vakolást követően homlokzatfestékkel vonjuk be az épület falait. „A homlokzatfesték az élettartamot nagy mértékben meghosszabbítja. Enélkül ezek az erős színek sokszor foltossá válhatnak” - jegyezte meg Ákos Szilárd. 
 
Hozzátette: sok kereskedő gyárt saját logós terméket, amikben a vevő számára benne van az a kockázat, hogy nem tudják, melyik gyártótól származik a termék. „Fontos, hogy ki a gyártó, mögötte milyen múlt, tapasztalat van. Ezt a szempontot mindenképp vegyük figyelembe!”  - javasolja. 
 
Ha az aktuális trendeket is szeretnénk figyelembe venni a választásnál, akkor továbbra is az elmúlt években megszokott fekete-fehér stílushoz érdemes igazodni. 

„Pár éve a lapos tetős, modern, bauhaus típusú házak terjedtek el, általában fehér és fekete színben alakítják ki. A fehér ilyenkor vakító fehér, a sötét árnyalatból pedig a RAL 7016.-os szürke a trendi szín. Ha ezt használjuk az épület külső színezésénél, biztos, hogy kimondottan homlokzatfestékkel érdemes” - hívta fel a figyelmet. 

Az erősebb, figyelemfelkeltő színek, mint például a narancs, inkább a céges épületeknél használatosak manapság, ezekhez szintén homlokzatfestéket ajánl a szakember.

 „Valamivel drágább persze, külön munkadíja van a felvitelének, és némi plusz anyagköltsége. Viszont idővel visszahozza az árát, mert nem kell 5 év múlva újra vakolni az épületet, ami sokkal többe kerülne.”

Kapcsolódó
Építkezel? Érdemes most megvenni az alapanyagokat!

További extrém drágulás várható a piacon, nem érdemes halogatni az építőanyagok beszerzését, különös tekintettel a szigetelőanyagokra. De hova forduljunk Fehérváron?

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek