1 évnél régebbi cikk

Idén erősebb lesz az allergia szezon és súlyosabb tünetekre is számíthatnak a pollenallergiások
·Egészségallergia·Utolsó frissítés: undefined
Idén erősebb lesz az allergia szezon és súlyosabb tünetekre is számíthatnak a pollenallergiások
·Egészségallergia·Utolsó frissítés: undefined

Jóval többen és súlyosabb tünetekkel keresik fel az allergia-szezon miatt a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáját - írja az egyetem. Ennek hátterében az enyhe tél és a szárazabb tavaszi időjárás áll, ugyanis emiatt nagyobb lehet a levegő pollenkoncentrációja is. 

Dr. Kraxner Helga a klinika adjunktusa elmondta, hogy megszokott, hogy márciustól őszig az általános tünetek miatt így például orrdugulással, vízszerű orrfolyással, rohamszerű tüsszögéssel, orr-, torok-, szem- vagy fülviszketéssel sokan keresik fel az ambulanciát, azonban idén az átlagosnál többen és súlyosabb tünetekkel is jelentkeznek. 

A szakember azt is kiemelte, hogy sokaknak komolyan romlott az életminőségük az erős allergiaszezon miatt. Jóval többeket érintenek a tünetek: így például súlyos alvászavarral, múlni nem akaró fáradékonyság miatt és az allergia következtében kialakult elhúzódó vagy visszatérő kötőhártyagyulladással. Arra számíthatunk, hogy az idei allergiaszezon erősebb lesz. 

"A szokásosnál korábban jelentkező és erős tünetek hátterében az enyhe tél és a nagy szárazság állhat, amely megnöveli az allergén növények pollenjeinek számát a levegőben. A hatékony terápia kialakítása és a gyógyszerek beállítása mellett életmódbeli változásokkal is javítható az allergiások élete"  javasolja a szakember.

Ezek közé tartozik: a gyakori hajmosás, a ruha- és ágyneműcsere, de a pollenszűrős szúnyoghálón keresztüli szellőztetés is segíthet a tünetek enyhítésében az érintetteknek. Érdemes emellett sós orrmosó folyadékot is használni, ami eltávolítja az orrnyálkahártyáról és a szem kötőhártyájáról az irritáns anyagokat és a pollent.

Kapcsolódó
Tanácsok pollenallergiásoknak

Javában tart a tüsszögős, levegő-kapkodós időszak, amikor az allergiások és az asztmások fuldokolnak a virágporok miatt. Magyarországon kétmillióan szenvednek allergiás megbetegedésekben – a legtöbben a parlagfűre érzékenyek -, s számuk folyamatosan nő. – Nekik szól most ez a cikk.

Borítókép: pexels.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek