1 évnél régebbi cikk

A kormány az újabb szankciós csomag megfontolását kérte az Európai Bizottságtól
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
A kormány az újabb szankciós csomag megfontolását kérte az Európai Bizottságtól

Orbán Viktor és Ursula von der Leyen budapesti munkavacsoráján a kormány tagjai nyomatékosították, hogy a mostani szankciós csomag hatályba lépése lerombolná Magyarország energiabiztonságát.

Némi előrehaladást, egy kicsi előrelépést sikerült elérni az Oroszország elleni újabb szankciós csomaggal kapcsolatban az Európai Bizottság elnökével Budapesten folytatott hétfői tanácskozáson, mondta este az MTI-nek a külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve: nagyon sok mindent kell még megbeszélni ahhoz, hogy Magyarország változtasson álláspontján.

"Nem engedhetjük meg, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg ennek a háborúnak az árát" - szögezte le Szijjártó Péter.

A miniszter azt követően nyilatkozott, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökét fogadta Budapesten Orbán Viktor miniszterelnök.

Elmondta: a tanácskozáson a fő téma a következő brüsszeli szankciós csomag volt, és annak hatása Magyarországra, a magyar gazdaságra.

Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország energiaellátása jelenleg "biztos lábakon áll". A mostani szankciós csomag hatályba lépése viszont lerombolná Magyarország energiabiztonságát, hiszen ebben az esetben lehetetlen volna beszerezni a magyar gazdaság működtetéséhez szükséges kőolajat.

A kormány képviselői részletesen tájékoztatták az Európai Bizottság elnökét a Magyarországot ért hatásokról, és azokról a problémákról, amelyet a szankciós csomag Magyarországnak okozna, egyúttal kérték a szankciós csomag megfontolását.

Szijjártó Péter kiemelte: mindaddig, amíg az Európai Bizottság nem kínál megoldást ezekre a problémákra, addig Magyarország nem tudja támogatni a szankciós csomagot, mivel az jelen formájában - megoldási javaslatok nélkül - felér egy a "magyar gazdaságra ledobott atombombával".

Kapcsolódó
Orbán Viktor: Az orosz embargóval a rezsicsökkentésnek is vége lenne

Elfogadhatatlannak nevezte az Oroszország ellen bevezetni kívánt uniós olajembargót Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban. A kormányfő szerint a javaslat felér egy a magyar gazdaságra ledobott atombombával. A kormányfő arról is beszélt, hogy legkésőbb május végére lehet új kormány . 

Közben az Európai Bizottság elnöke szokásához híven a Twitteren értékelte röviden a Budapesten történteket. Ursula von der Leyen azt írta, hogy „az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélés segített tisztázni a szankciókkal és az energiabiztonsággal kapcsolatos kérdéseket”. Von der Leyen a folytatásban videókonferencia összehívását fogja javasolni a regionális szereplőkkel az olajinfrastruktúrával kapcsolatos együttműködésről.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek