1 évnél régebbi cikk

Életünkkel fizethetünk a figyelmetlenségért - rekordszámú a baleset a vasúti átjárókban
·Hírekközlekedés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
mavcsoport.hu
Életünkkel fizethetünk a figyelmetlenségért - rekordszámú a baleset a vasúti átjárókban
·Hírekközlekedés·Utolsó frissítés: undefined

Közel a nyár, sűrűsödik a vasúti forgalom. Nem törvényszerű, hogy emiatt az átkelőknél történő tragédiáknak is gyakoribbá kell válniuk!

Motorvonattal ütközött össze egy személyautó Rábacsanakon, a Vasút utcai átjáróban. A fénysorompó szabályosan működött, tilos jelzést mutatott.

Az ütközés következtében az autó árokba borult, vezetője a csornai hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt ki tudott szállni. A Mávinform szerint az utasok közül sem sérült meg senki.

Ez volt szám szerint a 42. vasúti átjárós baleset Magyarországon, ez óriási emelkedés a tavalyihoz képest. 

Idén eddig 17 ember vesztette életét értelmetlenül ezekben a balesetekben. Ezek egyike sem a vasút hibájából történt, hanem emberi figyelmetlenség okozta. 

Mint a mavcsoport.hu legutóbbi cikkében olvasható, a vonat féktávolsága több száz méter, így a mozdonyvezetőnek az átjáróban szinte semmi esélye nincs az ütközés megelőzésére.

2021-ben kevesebb, mint kétnaponta történt vasúti baleset a KRESZ megszegése vagy a közlekedők figyelmetlensége, például tiltott helyen tartózkodás vagy a mozgó vonatra fel/leugrás miatt.

"A baleseteknek hozzávetőlegesen a fele történt vasúti átjárókban, ezeknek az átjáróknak kb. a 70%-a fény- vagy félsorompóval biztosított. A MÁV teljes hálózatán vasúti hibából 2008 óta nem következett be halálos áldozatot követelő baleset. A balesetek számának csökkenéséhez a közlekedési morál változása elengedhetetlen" - írják.

A mozdonyvezetők néhány hete nyílt levélben fordultak a közlekedőkhöz, melyben felhívták a figyelmet arra: az ilyen balesetekről hallva legtöbben kizárólag a balesetet elszenvedett közúti közlekedőkre gondolnak:

" Azonban pontosan ugyanez igaz ránk, mozdonyvezetőkre is. Az utóbbi években több kollégánk is életét vesztette szolgálatteljesítés közben, akik reggel elmentek dolgozni, de már soha nem tértek haza. Őket is hazavárták…"

Ami Székesfehérvárt illeti: a mai naptól a MÁV balatoni járatai előszezoni menetrend szerint közlekednek, tehát sűrűsödik a vasúti forgalom Fehérváron is. Cser-Palkovics András polgármester Facebook-posztban hívta fel a figyelmet arra, nélkülözhetetlen a tudatos odafigyelés: 

"Arra kérek tehát mindenkit, hogy fokozottan figyeljen általában is az utakon, de különösen a vasúti átjárók környékén! Városunk az ország egyik legnagyobb vasúti csomópontja, számos gyalogos és autós átkelőhellyel, nyáron még nagyobb forgalommal.

 Mindannyiunk múlik, hogy ez az idei, borzalmas statisztika ne emelkedjen tovább. Figyeljünk és vigyázzunk egymásra!"

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek