1 évnél régebbi cikk

Tűzriadó volt az Alba Plaza mozijában, diákokat mentettek a tetőről a tűzoltók
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szabó-Miklós Bence
Tűzriadó volt az Alba Plaza mozijában, diákokat mentettek a tetőről a tűzoltók

Szerdán, nem sokkal kilenc óra után hatalmas füst gomolygott a Cinema City egyik termében filmvetítés közben.

Tűz miatt ürítették ki a pláza moziját szerdán délelőtt – nagy baj azonban nem történt – csak a tűzoltók tartottak gyakorlatot, amin kiderült, a plaza és a mozi működése továbbra is biztonságos. A gyakorlati nap egyben pályaorientációs rendezvény is volt a diákoknak, ők statisztálták végig a kiürítést is.

Nem sokkal kilenc óra után indult a gyakorlat: hatalmas füst gomolygott a Cinema City egyik termében filmvetítés közben, majd miután megszólalt a tűzjelző, azonnal elkezdték a mozi és az épület kiürítését a vészkijáratokon keresztül. A diákok nagy része rendezett sorokban, a tűzlépcsőn kimenekülve hagyta el az épületet, és bár tudták, hogy a helyzet nem éles, többen így is megijedtek.

Az elképzelt szituáció szerint a tűzből 10 diáknak nem sikerült kimenekülnie a plázából, őket a tetőről egy emelőkosárral menekítették ki a tűzoltók. Miután mindegyikőjük biztonságosan landolt a Palotai úton, csatlakozhattak társaikhoz, és ők is murvás parkolóba indultak, ahol folytatódott a gyakorlatok sora.

Tűzoltási bemutatón és közlekedési balesetet követő szimuláción is részt vehettek a fiatalok. A látottak és az átélt élmények után többen elismerően nyilatkoztak a tűzoltókról.

A legfontosabb, hogy a gyakorlat során bebizonyosodott, hogy mind a mozi, mind a bevásárlóközpont épülete biztonságos. Ugyanakkor a gyakorlati nappal egybekötött pályaorientációs nap jó alkalmat biztosított a nyári fesztivál szezon kezdete előtt a figyelemfelhívásra.

"Ami itt történt, az egy rendkívüli esemény egy rendezvényen, és ez teljes mértékben ráilleszthető majd a fesztiválokra, a biztonságos rendezvények megtartására. Hiszen ha ott történik majd valami, most már biztosan tudják azok, akik ezen a gyakorlaton részt vettek, hogy mit kell tenniük, mire kell figyelniük, mik azok a biztonsági jelek, mik azok a feladatok, amelyeket adott esetben végre kell majd hajtani. Milyen utasításokat kell követni. A legfontosabb az nekünk, hogy sehol ne alakuljon ki fejetlenség, pánik, és mindenki egymásra figyelve, biztonságosan hagyjon el egy-egy rendezvényterületet" - emelte ki Sallai László, a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltó alezredese, vezetője.

A gyakorlati napon a tűzoltók eszközeit is megismerhették közelebbről a kilátogatók, mint, ahogy megtehetik majd ezt jövő hét végén is a fehérváriak, hiszen a tűzoltókkal legközelebb egy május 29-i rendezvényen találkozhat majd bárki. Szintén a murvás parkolóba települnek majd ki az egyenruhások.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek