1 évnél régebbi cikk

Mikor melyik állatvédő, állatmentő szervezetet hívjuk Fejér megyében
·ZöldÁllatmentés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
kutyabarat.hu
Mikor melyik állatvédő, állatmentő szervezetet hívjuk Fejér megyében
·ZöldÁllatmentés·Utolsó frissítés: undefined

HEROSZ, Aska, gyepmester, Vadmadárkórház vagy Sóstó Vadvédelmi Központ, és még sorolhatnánk azokat a szervezeteket, akik az állatok mentésével, segítésével foglalkoznak. Összegyűjtöttük, hogy milyen baj esetén kit érdemes hívnunk, keresnünk Fejér megyében.

Talán kezdésként érdemes leszögezni: bármelyik szervezettel is vesszük fel a kapcsolatot, bármennyire is kétségbe vagyunk esve a helyzet miatt, emberi mivoltunkból ne forduljunk ki! A legtöbben önként, szabadidejükben és jótékonyságból végzik a mentést, nem mindig tudnak azonnal ugrani, és az sem biztos, hogy adott baj esetén egyáltalán tudnak segítséget nyújtani. 

A tapasztalat ugyanis az, hogy egy esetleges visszautasítás vagy átirányítás az udvarias kommunikáció porba hullásához vezet.

De, hogy minél nagyobb eséllyel juttassuk el a bajba jutott állatot oda, ahol segítséget is tudnak neki nyújtani, összegyűjtöttük, hogy melyik szervezetet milyen esetekben keressük.

Kóbor, de egészséges háziállat befogása

Székesfehérvár területén, illetve Fejér megye településein a kóbor állatok befogását, a gyepmesteri tevékenységet az Alpha-Vet Kft. állatmentési részlege végzi. A székesfehérvári városi ügyelet telefonszáma élő állat befogásra (6-18 óráig): 30-206-5372.

Az ASKA (Alpha Segítő Kéz Alapítvány) folyamatosan fogadja az elveszett-talált állatok bejelentését a 30-317-4370 telefonszámon. 

Az idén 30 éves HEROSZ Fehérvári Állatotthon nem tud kimenni állatért, és telefonos egyeztetés szükséges, ha szeretne valaki talált állatot bevinni. Nyitvatartási időben, 14:00-től 16:30-ig hívhatjuk őket a +36 30 985 8309-es telefonszámon.

A hivatalos szervezetek mellett sokszor gyors segítséget tudnak nyújtani az állatkeresésre specializálódott Facebook-csoportok is. Számtalan kedvenc hazatalálást segítette már a Segíts hazajutnom! (Fejér megye és környéke) csoport, valamint az Utcán lévő, elveszett, sérült állatoknak segíts (Székesfehérvár környéke) és a Kutyások Székesfehérvár csoport is.

Sérül, megkínzott, bántalmazott háziállat mentése

Fejér megyében a Fema Állatmentők segítik a balesetes, beteg, sérült állatok mentését. A néhány emberből álló maroknyi csapatuk elszánt állatvédőkből alakult, akik munka és család mellett áldoznak időt, pénzt és energiát arra, hogy bajba jutott állatokon segítsenek a nap 24 órájában. Telefonszámaik: +36 30 843 4346; +36 30 302 6669. Fontos, a Fema nem menhelyként működik, tehát nem feladatuk, és lehetőségük sincsen rá, hogy kóbor vagy kóborló egészséges állatokat fogadjanak be.

A székesfehérvári Animal Rescue Teamet tulajdonképpen az előző és a következő két ponthoz is be lehetne írni, ugyanis az önkéntesekből álló csapat az elkóborolt, sérült állatok megmentését tűzte ki céljául, legyen szó kutyáról, macskáról, vagy bármilyen haszon- illetve vadon élő állatról. Ha van rá lehetőségük, akkor az éjszaka közepén is elindulnak az otthonukból, ha bárki bajba jutott állatról értesíti őket Fehérváron és vonzáskörzetében a +36 30 782 2677 telefonszámon.

Sérült vadmadár mentése

A Sukorón található Vadmadárkórház kimondottan madarak gyógyítására specializálódott. Dr. Berkényi Tamás és csapata önkéntes alapon, támogatásokból, az erre áldozni hajlandó madárbarátok adományaiból működteti a kórházat immár 30 éve. 

Az állatok szállítását nem tudják megoldani, ám a sérül madarakat személyesen 14-16 óráig tudják átvenni a Sukoró, Ivókút u.14. alatti intézményben, illetve 8-20 óráig az épület előtt kihelyezett madármentő inkubátorba tudjuk a sérül állatokat tenni.

Mi a teendő, ha sérült madarat találtunk? Ide kattintva kaphatunk részletes választ.

Sérül vadállat mentése

2022-ben adták át Székesfehérváron, a Sóstói Természetvédelmi Terület kapujában a Sóstó Vadvédelmi Központot. Az intézmény az év 365 napján fogadja a sérült, segítségre szoruló hazai védett és fokozottan védett, vadonélő emlősöket, madarakat és hüllőket. A segítségnyújtás díjmentes.

Állatfogadás az év minden napján 8:00-18:00 óra között a Sóstó Vadvédelmi Központban, Székesfehérvár Szárcsa u 37., illetve 18:00-8:00 óra között a Alpha-Vet Állatkórházban, Székesfehérvár Homoksor 7. szám alatt.

Az alábbi állatfajokat a kifutók mérete és járványtani, illetve vadászati szabályozások miatt nem tudják fogadni:

  • galambokat (járványtani veszélyt jelentenek a védett madarakra nézve)
  • vadászható emlős fajokat (róka, őz, szarvas, vaddisznó, mivel jogszabály tiltja az előzetes engedély nélküli állatorvosi ellátást)
  • invazív fajokat (pl. ékszerteknőst, mivel a hazai védett mocsári teknős állományát veszélyezteti)
  • háziálllatot ( sem kóbort, sem gazdásat)

Elhullott állat begyűjtése

Elhullott állatok esetében napközben az Állati hulladékbegyűjtő és átrakó telep 22-726-600 telefonszámán, vagy a folyamatosan hívható 80-205-093 zöldszámon, vagy a 06/22 301339-es számon kell megtenni a bejelentést.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek