1 évnél régebbi cikk

Mire jók a mozgásérzékelők és alkonykapcsolók?
Fehérvár Médiacentrum fotója
ledlampahaz.hu
Mire jók a mozgásérzékelők és alkonykapcsolók?

A mozgásérzékelők és alkonykapcsolók olyan kiegészítő eszközök, amelyeket a modern világítástechnika és biztonságtechnika napi szinten alkalmaz. Használatuk mára már olyan elterjedt, hogy nélkülözhetetlenné váltak. Miért? Azonnal mutatjuk.

A mozgásérzékelők és alkonykapcsolók spórolnak az energián

Ezen eszközök elterjedésének számos hasznos oka van, ezért érdemes őket részletesebben is megismerni. Az első az energiatakarékosság, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy hónap végén mennyire fog rúgni az energiaszámla végösszege. Ideje minél jobban spórolni az energiával, mert egyre drágább lesz minden.

A LEDLámpaház.hu-nál kapható mozgásérzékelők és alkonykapcsolók gondoskodnak az optimális energiafelhasználásról. Az ezekkel ellátott világítástechnikai eszközök, lámpák csak akkor világítanak, amikor az szükséges.

A mozgásérzékelők és alkonykapcsolók feladatai

Az alkonykapcsolók feladata egyértelmű: amikor sötétedni kezd, automatikusan felkapcsolják a lámpákat, majd amikor újra világosodik, akkor lekapcsolják azokat. Így a lámpák akkor világítanak majd, amikor kell. 

A mozgásérzékelők nagyon népszerűek napjainkban, többségük passzív infravörös vagy "PIR" technológiával rendelkezik. Ezek működésének alapját az emberi test hőkibocsátásának érzékelése adja. A mozgásérzékelőket egyaránt használják a világítás automatikus működtetésére, a riasztóberendezések érzékelőiként, de kapuk és ajtók nyitásához is. 

Miként működik a mozgásérzékelő?

Minden élőlény és tárgy kibocsájt infravörös sugárzást. A PIR - azaz az infravörös - érzékelőkben található egy fotoelektromos szenzor, amely átmenetileg feszültséget generál az infravörös sugárzás változása esetén. Ez a jel. 

A szenzor érzékelési tartományát zónákra osztja a szenzor elé helyezett Fresnel lencse. Ha mozgás történik a zónák között, akkor azt jelként fogja érzékelni. A legérzékenyebben az egész alakos mozgásokra reagál. 

Milyen előnyei vannak ezeknek az eszközöknek?

A mozgásérzékelők és alkonykapcsolók előnyeit neked is érdemes kiaknázni:

  • Az alkalmazásukkal az otthonod energiafogyasztását te is könnyen optimalizálni tudod, mert a te otthonodban is sok olyan terület van, ahol csak akkor kell fény, ha valóban tevékenykedik ott valaki.
  • Alacsony energiafogyasztásuk miatt hozzájárulnak a takarékoskodáshoz.
  • Kül- és beltéren egyaránt bevethetőek. Beltéren leginkább az ipari létesítmények vagy az irodaházak esetén jelenthetnek nagy előnyt, használatukkal nem marad égve a lámpa.

Milyen szempontok szerint válassz mozgásérzékelőket és/vagy alkonykapcsolókat?

Csak néhány példa:

  • Mindig a legmegfelelőbb IP védettségű terméket válaszd!
  • Kültéri érzékelőnél vedd figyelembe azt is, hogy a termék ellenálljon az UV-sugárzásnak.
  • Ügyelj a minőségre, mert csak ez garantálja a hosszú élettartamot. 
  • Fontos, hogy be tudd állítani a mozgásérzékelőn, hogy milyen hosszú ideig működtesse a világítást.

Szerezz be te is mozgásérzékelőket és alkonykapcsolókat annak érdekében, hogy a lehető legtakarékosabban használhasd a lámpákat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek