1 évnél régebbi cikk

Nincs tovább ingyen Messenger és ingyen Viber
Nincs tovább ingyen Messenger és ingyen Viber

A hír meglepő, ugyanakkor igaz. Amennyiben mobilinterneten keresztül használjuk a netet, akkor mostantól annak mobiladat mennyiségébe az instant üzenetküldő programok is bele fognak számítani.

Az erről szóló szabályozást az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületének döntése alapján minden európai mobilszolgáltatónak alkalmaznia kell a jövőben. A szabályozást azért vezették be, mert a korábbi gyakorlat sértette a piaci verseny szabadságát.

Az eddigi gyakorlat az volt, hogy amennyiben elfogyott az adott havi adatmennyiségünk, akkor interneten böngészni vagy egy webáruház saját alkalmazását már nem tudtuk használni. Ugyanakkor számos más applikáció még működött, mert az azok által generált adatforgalmat a szolgáltató nem számolta fel, kvázi annak használata (mobil adatmennyiség tekintetében) ingyenes volt.

Ilyen volt például a Messenger, a Viber, a WhatsUp, de számos streaming szolgáltató adatmennyiségét is ingyen adta sok szolgáltató (Spotify, Deezer). Azonban ennek mostantól vége, mely leginkább a fiatalabb generációt érinti.

A mobilszolgáltatóknak a döntés értelmében változtatniuk kell eddigi gyakorlatukon és nem kínálhatnak olyan mobilinternet csomagokat, amelyek bármely alkalmazás adathasználata tekintetében kivételezne azokkal. Az így megvalósuló egyenlő feltételek mellett az újonnan induló, hasonló alkalmazások is eséllyel indulhatnak a piacon.

Mindez ugyanakkor kevésbé kedvezően érinti azokat a háttérben köttetett megállapodásokat, amelyek alapján a Google, az Apple és a Facebook alkalmazásai által használt adatmennyiséget a mobilszolgáltatók ingyenesen biztosították a felhasználóknak, ezáltal aránytalanul nagyobb hasznot is realizálva az alkalmazások üzemeltetőinek.

A szolgáltatók a változások életbe lépése előtt értesíteni fogják a felhasználókat.

Borítókép: freepik.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek