1 évnél régebbi cikk

Ezekre ügyelj, ha a szervered hűtéséről gondoskodnál
Fehérvár Médiacentrum fotója
rackforest.com
Ezekre ügyelj, ha a szervered hűtéséről gondoskodnál

Egy szerverterem hűtése bizony nem egyszerű feladat. A szervertermek jelentős százalékában korántsem a tökéletességre, inkább a túlélésre törekszenek. Mindegy, hogy hogyan, csak működjön a rendszer. Összeszedtünk néhány tipikus hibát, amit érdemes elkerülnöd!

A fantomszivárgások

Megeshet, hogy a hűtött levegő szivárog a környező térbe a csatlakozásoknál, esetleg az álpadló alatt. Sajnos ez gyakran előfordul, ami nyomáscsökkenéssel jár, továbbá be tud áramlani a rendszerbe a meleg vagy éppen a nedves levegő.

Tömítéssel orvosolni lehet a problémát. Célszerű a teljes rendszert átvizsgálni az álpadló alatt. Persze akár úgy is dönthetsz, hogy fogod a szervered, és rábízod a gondozását a RackForest csapatára.

Perforált padlólapok tömkelege…

Meleg folyosó esetén perforált lapok nem kellenek. Miért? Mivel csak csökkentik a hűtés hatékonyságát. Megeshet, hogy a rackszekrény első oldalán túl sok a perforált lap. Amennyiben a szekrények felső szekciójában nagyon meleg a levegő, akkor valószínűleg ez a helyzet.

Álpadlónyílások lezárás nélkül

A hűtött levegő egy-egy hanyag munkát követően eljuthat olyan helyre is, ami valójában nem is igényel hűtést. A kábelátvezetések és más nyílások legyenek alaposan lezáva az álpadlón! Sokszor a szakemberek nem ügyelnek erre kellő mértékben a nagy sietség közepette.

Ne maradjanak el a rack lezárások sem!

A szekrényben szabadon maradt helyeket muszáj lezárni! A vaklapoknak az a célja, hogy a hátul kiáramló meleg levegő nehogy keveredni tudjon azzal a hideg levegővel, amit elöl fújnak be a rendszerbe. Ezek a lezárások azonban olykor elmaradnak. Ennek aztán az a következménye általában, hogy a hűtőgépek felmondják a szolgálatot.

Ügyelni kell az érzékelőkre

Amennyiben a szenzorok nem megfelelő adatokat közvetítenek, akkor az semmi jóra nem vezet. Hiába rendkívül modern egy adatközpont-energiamenedzsment rendszer, ha nem megbízható az adat forrása. Ügyelni kell arra, hogy ne legyenek az érzékelők kalibrálatlanok vagy túl régen kalibráltak, mert ezek zűrzavart okozhatnak!

Biztos, hogy a kapacitással van a probléma?

Ha túlságosan meleg a befújt levegő, akkor gyakran a kapacitást szokták növelni az operátorok. Mit jelent ez a gyakorlatban? Bekapcsolnak egy új hűtőgépet. Ez azonban nem feltétlenül oldja meg a problémát. A rendszerrel gond adódhat annak okán is, hogy nem megfelelő a berendezések hatásfoka. Ha túl alacsony hatékonysággal működnek, az súlyos problémát idézhet elő.

Nem jó, ha sok az üres tálca

Ha nincs elegendő egység egy szekrényben, akkor a hűtés hatásfoka gyenge lesz, ami az egyensúly felborulását vonhatja maga után.

A kiépítés átgondolatlansága

Optimális esetben a rack szekrények folyosókat képeznek. A hideg folyosót ilyenkor az egymással szembefordított egységek között találjuk. A meleg folyosóról nem tud a felmelegített levegő keveredni a befújási oldallal. A szigetszerűen kiépített szerverek esetében azonban a hideg és a meleg levegő keveredhet, így a hatásfok csökken.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek