1 évnél régebbi cikk

Rezsikalkulátor: ezen az oldalon bárki kiszámolhatja, mennyit fog fizetni augusztustól
·Gazdaságrezsi·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay/Bru-nO
Rezsikalkulátor: ezen az oldalon bárki kiszámolhatja, mennyit fog fizetni augusztustól
·Gazdaságrezsi·Utolsó frissítés: undefined

Mégsem piaci, hanem lakossági árat vezet be a kormány az áramra és a gázra augusztustól. Az interneten egy kalkulátor segítségével már ki lehet számolni, hogyan változnak a számlák a következő hónaptól.

Csütörtök reggel kiderült, hogy augusztustól hogyan módosít a kormány a rezsicsökkentésen. A részleteket Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos jelentette be. Ezek alapján a limitek átlépését követően nem piaci, hanem egy köztes, lakossági árat fizetnek majd az átlag felett fogyasztók. 

Kapcsolódó
Itt vannak a rezsicsökkentés módosításának a részletei

A lakosság számára az átlagos fogyasztás felett is a valós piaci árnál alacsonyabb árakat állapítottak meg a villany- és gázfogyasztásra - jelentette be a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtökön Tusványoson.

Mindez a villamos energia esetében 2523 kilowattóra/év fogyasztásig 36 forint/kWh, a limit átlépése után pedig 70,1 forint/kilowattóra. Az éjszakai áramnál a kedvezményes ár 23 forint, fölötte pedig 62,9 forint, miközben a versenypiaci ár jelenleg 268,9 forint.

A földgáznál a kedvezményes tarifa 1729 köbméterig érvényes, itt a köbméterenkénti ár 102 forint, a limiten túli fogyasztás esetében 747 forint/köbméter, miközben a piaci ár jelenleg 1020 forint.

Ezek alapján a direkt erre a célra létrehozott Rezsikalkulátor.hu oldalon a havi fogyasztását megadva bárki könnyen kiszámolhatja, mennyi rezsit fog fizetni a következő hónaptól. Az oldal készítői felhívják a figyelmet arra, hogy az eredmény nem hivatalos számolás, pusztán segítségnyújtás céljából készült.

FRISSÍTÉS: Csütörtök délután megjelentek a hivatalos árkalkulátorok is az MVM honlapján. A villamosenergia-árkalkulátort itt, a gázárra vonatkozó kalkulátort pedig itt lehet elérni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek