1 évnél régebbi cikk

Aszályban is biztosított a Sóstó Északi tavának vízszintje
Fehérvár Médiacentrum fotója
ÖKK
Aszályban is biztosított a Sóstó Északi tavának vízszintje

A terület rehabilitációjakor kialakított tisztított szennyvizes vízutánpótlás már a negyedik szezonban nyújt biztonságos életteret a sokszínű élővilágának, még a csapadékmentes időszakokban is.

"Az ország több területéről halljuk, hogy a tavak milyen állapotban vannak, szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a Sóstó Északi tavának üzemi vízszintje teljesen rendben van" - kezdte ma reggeli sajtótájékoztatóját Mészáros Attila.

Székesfehérvár alpolgármestere elmondta, a Fejérvíz Zrt.-vel közösen kialakított tisztított szennyvízes betáplálásnak köszönhetően még ebben az aszályos időszakban is sikerült megtartani azt az vízszintet, amit a Sóstó rehabilitációjakor a szakemberek megálmodtak. Így mind a megmentett terület, mind a rajta létrejövő sokszínű élővilág biztonságban van.

"A tisztított szennyvízes táplálás egy nagyon-nagy segítség a tónak, mert jelenleg a vízutánpótlási lehetőségeink közül ez az egyetlen, ami él" - mondta Csete Gábor, a Városgondokság természetvédelmi vezetője.

A Basa-árok majdnem kiszáradt, a vízgyűjtőterületről sem érkezik utánpótlás és eső hiányában a stadionra telepített esővízgyűjtő és szűrő rendszereken keresztül sem kap vizet a tó.

A nagyjából márciustól októberig érkező tisztított szennyvízes táplálásnak köszönhetően már a negyedik szezont vészeljük át probléma nélkül.

"A megálmodott és megvalósított vízutánpótlási rendszer egy nagyon tudatosan átgondolt vízgazdálkodási rendszer, ugyanis a Sóstónak nincs állandó vízutánpótlása. A megtisztított szennyvíz pedig egy rendkívül stabil és állandó vízpótlást biztosít ott, ahol ezt a módszert alkalmazzák" - tette hozzá Böcskey Zsolt, a Fejérvíz Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.

A meleg napokon az átlagos 25 ezer köbméternyi fehérvári ivóvíz fogyasztás 28-30 ezer köbméterre emelkedik. A nyolcvanas évek végén azonban volt olyan meleg nyári nap, amikor nyolcvanezer köbméter víznél is több fogyott egyetlen nap alatt a városban. Ma már ennél sokkal kevesebb vizet használunk.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek