1 évnél régebbi cikk

Augusztus 1-jétől bevezetik az időalapú elektronikus jegyeket és bérleteket a fehérvári buszközlekedésben
·Közlekedéstömegközlekedés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Wikipedia
Augusztus 1-jétől bevezetik az időalapú elektronikus jegyeket és bérleteket a fehérvári buszközlekedésben
·Közlekedéstömegközlekedés·Utolsó frissítés: undefined

Bevezetik az időalapú elektronikus jegyeket és bérleteket: lesz 90 perces, 24 órás és 72 órás jegy, emellett megjelennek a 15, 30 és 90 napos bérletek is, melyeket online, okostelefonon lehet megvásárolni.

Augusztus 1-től az online, okostelefonon vásárolható jegyek és bérletek típusai és áraik szétválnak a jegy- és bérletpénztárakban kapható papíralapú jegyektől és bérletektől.

Az azonos érvényességi időtartamú mobilbérletek a mai papírbérletek árával egyeznek majd meg, így aki mobilbérletre vált, nem költ többet utazásra a mai összegnél. A pénztárakban továbbra is a megszokott jegyek és bérletek lesznek kaphatók, azonban magasabb áron - írja az Önkormányzati Kommunikációs Központ.

A buszon vásárolt jegy ára 310 Ft-ról 400 Ft-ra változik, így reményeink szerint valamelyest rövidül a megállókban a készpénzkezelés ideje. A 90 perces elektronikus jegy ára ezzel szemben 280 Ft lesz.

Okostelefonon kizárólag időalapú jegyek és bérletek lesznek kaphatók: 90 perces, 24 és 72 órás jegyek, valamint 15, 30 és 90 napos bérletek. A 90 perces jegy átszállásokkal is használható. A diákok csak 30 napos, a 65 év alatti nyugdíjasok pedig 30 és 90 napos bérleteket válthatnak.

A jegyek az első érvényesítéstől számított időponttól, a bérletek a vásárláskor megadott nap 0 órától az érvényesség utolsó napjának végéig érvényesek korlátlan számú utazásra. A jegyek esetén a jegy érvényességének lejárta előtt be kell fejezni az utazást.

Az online jegyek és bérletek vásárlására internetkapcsolattal rendelkező okostelefon, e-mail cím, bankkártya és egy alkalmazás letöltése szükséges. Kilenc alkalmazásból van lehetőség a vásárlásra, többek között az OTP Simple, a K&H mobilbank, a Telekom és a Yettel alkalmazásokból.

Az alkalmazások teljes listája a https://mobiljegy.nmzrt.hu/ honlapon érhető el.

Felszállás előtt az alkalmazásban az érvényesítendő jegyre, bérletre, majd az érvényesítés vagy felszállás szövegre bökve aktiválódik a telefon kamerája, amit a busz első ajtaja mellett vagy a buszvezető fülkéjének falán található QR kódra kell irányítani. A beolvasás után 1-2 másodperccel a képernyőn megjelenő animációt be kell mutatni a buszvezetőnek.

Augusztus 1-jétől az összvonalas és tanuló bérletekhez már nem szükséges bérletigazolvány, elegendő a személyazonosságot igazoló igazolvány (személyi igazolvány, vezetői engedély, útlevél) vagy a diákigazolvány számának felírása a bérletre

Az utazás alatt a bérletre ráírt igazolványszámhoz tartozó igazolványt az ellenőr kérésére fel kell tudni mutatni. A nyugdíjas bérletekhez továbbra is szükséges a bérletigazolvány kiváltása a korlátozott érvényességi idő miatt.

Az elmúlt időszak áremelkedései, illetve a háború okozta energiaár-növekedés a közösségi közlekedés költségeire is kihatással van, ezért augusztus 1-jétől a papíralapú jegyek és bérletek ára átlagosan 20%-kal növekszik.

A bérletvásárlási időszak a változások miatt - mind az online váltott, mind a papíralapú termékek esetében - augusztus 1-jén kezdődik!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek