1 évnél régebbi cikk

Búcsúzik a Google Pay, érkezik a Google Wallet
Fehérvár Médiacentrum fotója
Unsplash/Mika Baumeister
Búcsúzik a Google Pay, érkezik a Google Wallet

Az okostelefonok egyik, ha nem a legkedveltebb funkciója, hogy bankkártyaként is használhatók. Jól tudják ezt a Google és az Apple fejlesztői is. Nem meglepő, hogy a fejlesztések során a felhasználók igényei alapján lépjenek előre.

A Google még az év első felében tartott I/O konferencián jelentette be, hogy 2022 egyik legfontosabb célkitűzésének a mobilfizetési platformjának, a Google Paynek fejlesztését tartja. Ennek okán a Google Pay alkalmazást a jó pár évvel korábban már használt Google Walletre kereszteli.

A ráncfelvarrás nem merül ki csak az átkeresztelésben. A Google Wallet a jövőben inkább fog hajazni egy digitális pénztárcára (irattárcára), semmint csak egy szimplán fizetési lehetőséget kínáló felületre.

Így a jövőben a Google Wallet már nemcsak a digitalizált bankkártyánkat fogja tudni kezelni, hanem képes lesz olyan okos dolgokra is, mint például az emailben érkezett beszállókártya, vagy az online vett közösségi közlekedési bérletek automatikus integrálásra is. Ezeken túl pedig megújul az eddig is elérhető törzsvásárlói és kedvezménykártyák kezelése is.

Érdekes újításnak szánja a Google, hogy a Wallet a jövőben képes lesz tárolni akár személyi azonosító igazolványunk, vagy jogosítványunk digitális másolatát is, sőt koncertek digitális belépőjegyeit, de akár ajándékkártyákat és még Covid oltási igazolványokat is. Az újítások természetesen régiónként eltérő ütemben válnak majd elérhetővé. Itthon az igazolványok tárolására még az év végéig biztos várni kell.

Kapcsolódó
Te mivel fizetsz: mobillal vagy bankkártyával?

A mobilfizetés lassan nyolc éve velünk élő fogalom, azonban ismertsége és elterjedése csak az utóbbi pár évben kezdett érezhetően növekedni. Sokan még ma sem tudják, hogy ez mire is való.

A fejlesztés során a Google külön kitért az adatbiztonság szempontjaira is, talán nem véletlenül. Ígéretük szerint, mivel igen érzékeny adatokról van szó, így a Walletben tárolt adatok védelmét külön kezelik, azokat a felhasználó hozzájárulása nélkül nem használják más alkalmazások. Ha pedig elveszítenénk telefonunk, akkor a Készülékkereső funkció használatával lesz lehetőség megkeresni, de akár le is tilthatjuk azt, hogy ne tudjanak vele visszaélni.

A Google Wallet frissítésként érkezik a felhasználók készülékeire. Így azt nem új telepítésként kell kezelni, hanem a telefonon telepített programok frissítéseként. Amennyiben engedélyezve van az automatikus frissítés, akkor lehet már jelzi is telefonunk, hogy frissítés érhető el a Google Pay applikációhoz, amennyiben nincs engedélyezve, akkor manuálisan kell frissíteni, hogy a Google Wallet elérhető legyen telefonunkon.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek