1 évnél régebbi cikk

Elérte a valaha mért legalacsonyabb vízállását a Velencei-tó
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fiers Gábor
Elérte a valaha mért legalacsonyabb vízállását a Velencei-tó

Utoljára az 1948-49-es években volt 63 centiméteren a Velencei-tó vízszintje, csütörtökön 12 órakor pedig újra ennyit mutatott az agárdi vízmérce.

Éppen a héten foglalkoztunk a Velencei-tó agóniájával, és azt írtuk: szemünk láttára pusztul el. A történet pedig sajnos újabb szintre lépett, hiszen 2022. július 28-án 12 órakor az Agárdon található vízmérce adatai alapján 63 centiméterre csökkent a tó vízállása. 

Ez pontosan ugyanakkora, mint a valaha mért legalacsonyabb adat, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) oldalán található információk szerint utoljára ugyanis 1948-49-ben volt ennyire kevés víz a Velencei-tóban. 

Azt írják: "A meglévő levéltári adatok az 1700-as évektől a kiszáradásra igen ellentmondóak, ezért valószínű - és az újabb kutatások ezt igazolják - hogy a tó legalábbis az elmúlt két évszázadban nem száradt ki teljesen, hanem vízének nagy része elpárolgott, területe igen jelentősen lecsökkent. Az elmúlt 65 évben három szélsőséges időszak figyelhető meg, az első 1935-ben +80 cm, a második 1948-49-ben, amikor a tó vízszintje +63 cm-re csökkent, a harmadik, pedig 1989-1993. között, amely időszak végén az agárdi vízmérce +71 cm-t mutatott."

Bár az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint markáns hidegfront érkezik a hétvégén és némi csapadék is eshet, jövő héten visszatérnek a 30 fok körüli csúcsértékek. Így nem kell nagy jóstehetségnek lenni ahhoz, hogy megállapítsuk, a nyárból hátralévő bő egy hónapban újabb negatív rekordértékek kerülnek majd a Vízügy honlapján követhető grafikonra.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek