1 évnél régebbi cikk

Elkezdődött a Velencei-tó levegőztetése
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szeifert Richárd/FTV
Elkezdődött a Velencei-tó levegőztetése

A halpusztulás megelőzése a cél, a napokban egy lánctalpas jármű is érkezik a tóhoz Győrből.

Oxigénnel dúsítja a vízügyi igazgatóság a Velencei-tavat, bár a vízminőség jó, az alacsony vízállás és a hőhullám miatt szükség van a beavatkozásra a halpusztulás megelőzése érdekében. A levegőztető másodpercenként egy köbméter vizet forgat meg, négy nagy teljesítményű szivattyúból áll, ami egy úszóponton áll. E mellett további három helyszínen lesz még beavatkozás.

"A Velencei-tónak nagyon alacsony a vízállása, közel 50 centivel van a minimális üzemvízszint alatt. Mivel elérkezett az első hőhullám, és a víz is felmelegszik 27-28 fokra, így a tavalyi tapasztalatok alapján már most elővigyázatosságból, felkészülésből elkezdtük a Velencei-tó levegőztetését" - mondta el a Fehérvár Televíziónak Csonki István, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Kompresszor segítségével összesen több mint száz méter hosszan juttatnak oxigént a vízbe. Az egyik berendezés az Agárdi Park Strandon javítja a minőséget, de levegőztető lesz még Gárdonyban a Határárki kikötőnél és Velencén az északi kanyarban is.

Szerdától a vízügyi igazgatóság harmadfokú vízminőség kárelhárítási fokozatot rendelt el a Velencei-tónál, ami azt jelenti 24 órás figyelőszolgálat indul és folyamatos laborméréseket kezdtek meg a területen. 

A napokban egy lánctalpas jármű is érkezik a tóhoz Győrből, annak érdekében, hogy ahol szükséges, be tudjanak avatkozni akár sekély vízben is. A Velencei-tó szellőztetése a megelőzés érdekében kezdődött el, a víz minden strandon alkalmas a fürdőzésre. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek