1 évnél régebbi cikk

Alig van hely a Velencei-tónál az óvodákban a rengeteg betelepülő miatt
·GazdaságVelencei-tó·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
turizmus.szekesfehervar.hu
Alig van hely a Velencei-tónál az óvodákban a rengeteg betelepülő miatt
·GazdaságVelencei-tó·Utolsó frissítés: undefined

Kaotikus helyzet alakulhat ki nemsokára a Velencei-tó partján lévő településeken, ha tovább folytatódik az ugrásszerű betelepülés. Az óvodák megteltek, a telekárak az egekben. Az önkormányzatok az építkezések korlátozását fontolgatják.

Rövid időn belül nagy bajba kerülhetnek a Velencei-tó környéki települések a megnövekedett lakosságszám miatt. 30 százalékkal többen élnek a környéken, mint az elmúlt évtized végén, ez pedig negatív hatással van az óvodai férőhelyekre is. A gyerekek számának ugrásszerű növekedése annak köszönhető, hogy a beköltözők többsége kisgyerekes család, mondta el a Fehérvár Televíziónak Tessely Zoltán.

A térség országgyűlési képviselője hozzátette: az önkormányzatoknak azonban van szabályozási lehetősége, amellyel korlátozhatják, illetve mérsékelhetik az építkezéseket, ha a település vezetése úgy ítéli meg, hogy a betelepülők fogadása előnytelen hatással van a lakosságra.

Sukorón a napokban tették le a nemsokára megépülő óvoda alapkövét, a jelenlegi létesítmény ugyanis ma már 120 százalékos kapacitással működik. Míg 2013-ban 44 gyerkőcöt kellett elhelyezni az intézményben, addig idén 94-en járnak a helyi óvodába.

Velencén sem jobb a helyzet: jelenleg 19-en vannak, akiknek nem tudnak férőhelyet biztosítani. 2019-ben a leköszönő polgármesternek voltak tervei egy 10 csoportszobás óvoda megépítésére, ezen felül egy szolgálati lakást is óvodai csoporttá szerettek volna átalakítani, ez azonban nem valósult meg az elmúlt közel három évben, fűzte hozzá a képviselő.

Gárdony 2014-ben érte el a 10 ezer lakost, a növekedés pedig azóta is tart. Ott is egyre nehezebbé vált a betelepülők befogadása, de még van kapacitás. Ráadásul a mostanra 13 ezres városban két év alatt nagyjából kétszeresére emelkedtek az ingatlanárak.

A Gárdonyban tapasztaltak máshol is érezhetők. A megyében például ezen a településen kívül Velence, Pákozd, Pázmánd, Kulcs, Sukoró, Csákvár és Etyek is 63-151 fős lakosságbővülést könyvelhetett el.

“Az elmúlt években érezhetővé vált a nagyvárosokkal szemben, az agglomerációban lévő településeken lévő ingatlanok utáni kereslet fellendülése” - ezt már Leiti Gabriella mondta. A székesfehérvári Märcz ingatlaniroda szakértője kiemelte: szerinte a családtámogatási rendszerek, valamint a kedvező hitelek arra ösztönözték a lakásvásárlást tervezőket, hogy - ha kompromisszumok árán is - a nagyvárosi lakás helyett kisebb településekre költözzenek.

Mi lehet a megoldás?

Tessely Zoltán egy könnyen elérhető óvodai és iskolai facilitásban látja a megoldást, mely Velencén létesülne a Ranschburg Jenő Iskola területén. Természetesen megtartanák a speciális képzést, ezen felül óvodai csoportok és általános iskolai osztályok nyílnának. Ide tudnák befogadni azokat a gyerekeket, akiket a saját településükön már nem képesek elhelyezni. Az országgyűlési képviselő szerint ráadásul ez az intézmény a gyerekhullám apadásával is jó alternatíva lehet a jövőben, hiszen nem maradna kihasználatlanul.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek